Kungar drottningar Erik XIV:s blodiga Sturemord År 1567 utspelade sig en av de märkligaste och mest omtalade händelserna i svensk historia. Vad låg egentligen bakom Erik XIV:s mord på en rad höga adelsherrar på Uppsala slott?
Medeltiden Så grundades Stockholm På 1200-talet uppstod möjligheten för makthavarna i det gryende svenska riket att ta kontroll över inloppet till Mälaren. Mannen som grundade Stockholm var Birger jarl.
Stormaktstiden När Sverige var som störst Stormaktstiden i Sverige var perioden när landet var som störst och mäktigast. Under stormaktstiden var Sverige norra Europas ledande rike, och frågan ”när var Sverige som störst?” besvaras just med denna epok. Från Gustav II Adolf och framåt präglades stormaktstiden av målet att ha herravälde över Östersjön.
Sveriges historia Sockerförsöket på Vipeholm I flera år tvingades de funktionshindrade patienterna på Vipeholms sjukhus att delta i ett experiment, vars syfte var att framkalla karies. Sockerförsöket i Lund 1947–51 blev visserligen en vetenskaplig framgång, men är samtidigt en av de stora etiska skandalerna i forskningens historia.
Forntid Grottmålarna – Europas första innovatörer För cirka 45 000 år sedan började den moderna människan, Homo sapiens, lämna spår efter sig i Europa – från Atlantkusten i väster till Ukrainas stäpper i öster. Hur var tillvaron i den karga korridoren mellan inlandsisarna? Vilka tekniker och strategier krävdes för överlevnad? Vad kan grottmålningar och fynd berätta?
Kungar drottningar Sveriges drottningar genom historien – från 1281 till idag Sveriges drottningar från olika tidsepoker presenteras i denna lista, var och en med sin unika inverkan på landets öde. Svenska drottningar som Kristina, Ulrika Eleonora och Silvia har alla satt sina avtryck i historien. Klicka dig vidare för att fördjupa dig i drottningarnas fascinerande berättelser.
1700-talet Hemligheten bakom damen med slöjan Alexander Roslin gjorde en lysande internationell karriär med lukrativa porträttuppdrag i 1700-talets förnämsta kretsar, inklusive flera kungahus. I Sverige är han mest känd för ett verk där hans hustru konstnären Marie-Suzanne Giroust stod modell. Men hur hamnade "Damen med slöjan" på Nationalmuseum?
Kungar drottningar Kungliga aktriser och kurtisaner Under 1700- och 1800-talen var det inte ovanligt att kvinnliga skådespelare och dansare vid de kungliga scenerna även var lyxprostituerade. I förnämare kretsar var det ett lika accepterat som skvallerframkallande faktum. Två i sammanhanget mycket berömda aktriser var Emilie Högqvist och Fredrica Löf.
Vasatiden Prinsessan som blev Sigismunds högra hand Johan III:s och Katarina Jagellonicas dotter Anna hör inte till Vasaättens mest berömda medlemmar. Men i Polen lever minnet kvar av den färgstarka och välutbildade prinsessan.
Sveriges historia Det svenska ubåtsvapnet – slagkraft under ytan Utvecklingen av det svenska ubåtsvapnet under 120 år har skett hand i hand med rådande säkerhetspolitiska läge, främst i Östersjöområdet. Även om landet stod utanför världskrigen har det inte saknats dramatik och tragik under havsytan, inte minst under kalla kriget. Med Sveriges Natointräde skrivs ett nytt kapitel i historien.
1800-tal Fattigpojke blev drottningens skyddsling Anders Lundquists levnadsöde är som taget ur en sagobok. År 1810 fick han som föräldralös och fattig sjuåring följa med självaste drottning Charlotta från Närke till Stockholm. I huvudstaden väntade ett nytt liv. Han gavs en gedigen utbildning och rörde sig som konstnär i förnäma kretsar.
Vikingatiden Vikingatiden i nytt ljus Vikingarna och deras era tycks aldrig upphöra att fascinera. På senare år har nya fynd och forskningsresultat nyanserat och fördjupat bilden av nordborna, inte minst när det gäller de långväga handelsresorna i österled.
1900-tal Lottakåren fyller 100 år Svenska lottakåren föddes 1924 med inspiration från den kvinnliga frivilligrörelsen i Finland. Snart blev lottorna en viktig kugge i det svenska försvarsmaskineriet, långt bortom att ordna kaffe med dopp. Under beredskapsåren fanns det över 110 000 lottor, och efter en lång tid av nedgående siffror är medlemsantalet nu på väg uppåt igen – i ljuset av ett förändrat säkerhetsläge.
Stormaktstiden Hur bra var Karl XII som fältherre? Han benämns ofta som en krigarkung, och de facto var Karl XII på krigståg under mycket stor del av sitt relativt korta liv. Men hur skicklig var han egentligen på att leda trupper i strid? Hur väl behärskade han taktik och strategi?
Annons Från historisk låntagning till moderna lån och krediter Den här artikeln innehåller annonserat innehåll
Stormaktstiden Barn under medel- och stormaktstid Hur var det att vara barn i Sverige under medeltiden och på 1600-talet? Vi tänker oss ofta barndomen förr som kort och kärv, tyngd av ansvar och arbete, präglad av en kärlekslös hantering. Men var det verkligen så?
Stormaktstiden Stormaktstidens Sverige – helt beroende av bidrag När Sverige växte till en stormakt i Europa var det andra länder som stod för kostnaderna. Framför allt Frankrike betalade frikostigt för att Sverige skulle föra krig.
Annons Hur får man lån när alla säger nej? Upplever du det svårt, eller nästintill omöjligt att få lån? Kanske har du en betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden? Att ansöka om ett lån kan vara en utmaning när man stöter på avslag gång på gång.
Sveriges historia Historien om Sverige – från vikingatid till 1900-talet Vill du veta mer om Sveriges historia under 1000 år? Grattis, då har du chansen nu! Följ med på en spännande resa från vikingatiden till 1900-talet i Populär Historias digitala specialutgåva.
Kungar drottningar Sveriges drottningar – makthavare och förebilder I den traditionella historieskrivningen nämns drottningen mest i förbigående, som maka mor och dotter. Men dagens forskning ger nya infallsvinklar på hennes roller och på de förväntningar som funnits. Drottningen stiger fram i egen person – som makthavare, politiskt trumfkort och förebild.
Kungar drottningar Gustaf V – kungen som blev av med makten Gustaf V tog över tronen samtidigt som kungamakten slogs för sin ställning. Han var en kung skolad under 1800-talet som fick se sitt eget inflytande försvinna.
Vikingatiden Vikingarnas tio viktigaste gudar Oden, Freja, Tor. Asarna är, enligt Eddadiktningen, de främsta gudarna i den nordiska mytologin. De flesta av dem har mycket komplexa karaktärer.
Sveriges historia Judehatet kom före judarna Antisemitismen har en lång historia i Sverige, faktiskt längre än det funnits judar i landet.
Kungar drottningar Fyra kungliga ordnar i Sverige I Sverige finns det fyra kungliga ordnar – Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden. Nu kan du även nominera någon till att belönas med en orden – vi förklarar hur du går tillväga.