1612-året inleds på Varbergs fästning

2012 uppmärksammar Hallands Kulturhistoriska Museum de dramatiska händelser som utspelade sig på och kring Varbergs fästning för exakt 400 år sedan.

Kristian IV:s utbyggnad av Varbergs fästning pågick i 30 år. Men den danske kungen fick aldrig möjlighet att sätta fästningens styrka på prov. År 1645 föll Varbergs fästning i svenska händer genom freden i Brömsebro utan att någonsin ha varit inblandad i en militär konflikt.

Den 21 januari är det exakt 400 år sedan den danske kung Kristian IV anlände till Varbergs slott och fästning för att förstärka sin position (och själva fästningen) i det pågående Kalmarkriget. Därför har Hallands Kulturhistoriska Museum valt just detta datum som start för 1612-året – en satsning som ska lyfta fram det kulturhistoriska värdet i Varbergs fästning. Författarna Andreas och Anna Karlsson kommer att vara på plats för att berätta om sin forskning kring Varbergs fästning och 1600-talet.

Under våren presenteras en programserie där olika experter på 400-årsdagarna berättar om historiska händelser på de platser där de utspelade sig. Förutom Kristian IV:s besök den 21 januari 1612, har Hallands Kulturhistoriska Museum valt att fokusera på dagen då staden Ny Varberg utplånades av svenskarna den 20 februari, slaget vid Kölleryds hed i Skällinge, Varberg den 21 februari, erövrandet av Älvsborgs fästning den 24 maj och slottskommendantens bröllop på Varbergs fästning den 14 juni 1612.

Senare i vår öppnar utställningen Varbergs fästning 1612 i bastion Vita munken. Utställningen kommer inte att innehålla föremål eller texter, utan ska förmedla historien med ljud, ljus, bildspel och på så vis låta besökaren förflytta sig bakåt i tiden till ett historiskt nu.

Hämtad ur Nyhetsfronten