Bohus fästning ska bli mer fängslande

Statens fastighetsverk och Kungälvs kommun påbörjar långsiktigt samarbete för att göra Bohus fästning till ett av Skandinaviens mest lockande resmål.

Bohus fästning byggdes år 1308 av den dåvarande norske kungen Haakon V Magnusson som försvar av för Norges sydligaste gräns. Under flera hundra år var borgen av stor betydelse för såväl Norge som Sverige och Danmark, först som militär stödjepunkt, sedan som regeringssäte och fängelse.

I dag är Bohus fästning Kungälvs stora turistattraktion med ca 60 000 besökare varje år. Men inom tio år ska den siffran minst ha fördubblats. Det är ett av målen i den utvecklingsplan som Statens fastighetsverk och
Kungälvs kommun har skapat och presenterat för Kungälvs kommunpolitiker.

Syftet bakom satsningen är att göra kulturarvet mer levande och tillgängligt, att stärka Kungälvs attraktionskraft samt bidra till en hållbar och stark tillväxt i regionen.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
1600-tal

Danskarna svalde generalmajor Wrangels bete utan att tveka. Så när den svenska flottan dök upp i Femern Bält togs danskarna på sängen. Segern blev närmast total.

Nyhetsfronten

Svenska befästningar är i fokus när Statens fastighetsverk öppnar dörren till femton hemliga rum.

1600-tal

Nu på lördag, den 10 juni, blir det en heldag om slaget vid Lund, i Lund. Föreläsningar, guidade bussturer och förevisningar står på programmet.