1700-tal

Hannah Snell klädde ut sig till man för att kunna ta värvning i brittiska flottan. När hon, sårad och utfattig, återvände till England efter strider i Indien sålde hon sin historia till pressen.

Målning från 1892 av Sven Linnborg.
1700-tal

På nyåret 1719 frös över tretusen svenska soldater ihjäl i de jämtländska fjällen. Förutom vädrets makter orsakades tragedin av otur, bristfällig kommunikation och tvånget att lyda Karl XII och hans vilja att upprätthålla stormakten.

1700-tal

Utanför Helsingfors finns fästningen Sveaborg, som skyddat staden från anfall i över 250 år.

1700-tal

Det var genom »den sneda slagordningen», en våghalsig och vilseledande manöver, som Fredrik den store besegrade en mycket större armé under en utdragen och blodig infanteristrid under sjuårskriget.

1700-tal

Den preussiska drillen gav Fredrik den store snabba och lättrörliga trupper. Med en okuvlig anfallslusta tog han sig an större fiendestyrkor – och gick ofta segrande ur striden.

1700-tal

Året var 1798. I månader hade den brittiska flott­an under Horatio Nelson letat efter Napoleons flotta – helt utan framgång. Men så plötsligt siktades fransmännen utanför Egyptens kust. Nelson beordrade attack.

1700-tal

År 1756 började sjuårskriget som kom att utspelas över flera kontinenter. Genom stormakternas kolonier vidgades en europeisk gränsdispyt till ett veritabelt världskrig.

1700-tal

Med en oerfaren tonåring på tronen och landet drabbat av svält såg stormakten Sverige ut som ett lätt offer. Motståndarna gick samman och angrep riket på två fronter.

1700-tal

Napoleons armé drog segrande fram över Europa, men stötte på annat motstånd på Haiti. De före detta slavarnas gerillataktik fick de franska yrkessoldaterna på fall.

Thomas-Alexandre Dumas, general i Napoleons armé, till häst.
1700-tal

Han föddes som slav på Haiti, ärvde en adelstitel och gjorde karriär i Napoleons armé. I spetsen för sina trupper blev Thomas-Alexandre Dumas känd som »den svarte djävulen».

Porträtt på Karl XII med målning av slaget vid Narva 1700 i bakgrunden.
1700-tal

När kungen i november 1700 nådde fram till det belägrade Narva stod han inför en tre gånger så stark motståndare. Slaget som följde har gått till historien som en av de största svenska segrarna.

George Washington på en vit häst eldar på trupperna inför slaget om Princeton den 3 januari 1777.
1700-tal

Den 3 januari 1777 står slaget om Princeton under nordamerikanska frihetskriget.

Side 1 / 2