Fredriksborgs fästning redo för ny invasion

Fredriksborgs fästning från 1700-talet, belägen vid Oxdjupet på Värmdö, tas åter i bruk. Denna gång som hotell och restaurang.

© Jonas Borg/Statens fastighetsverk

Från den 28 juni kan man äta och bo på försvarsborgen Fredriksborg på Värmdö i Stockholms skärgård. Fästningen, som tillsammans med Rindö redutt och Oscar-Fredriksborg utgjorde Stockholms starkaste försvar mot ryssarna, har efter omsorgsfull renovering omvandlats till Fredriksborg Hotell & Restaurang.

– Resultatet av renoveringen är fantastisk. Vi känner stor glädje och stolthet över att få arbeta och välkomna våra gäster till en unik miljö. Till Fredriksborg ska man komma för att äta gott, sova gott eller bara ha det gott. Vår önskan är att våra gäster ska uppleva kvalitet och omsorg i en kulturmiljö som berättar en spännande del av Sveriges historia, säger Eva Persson, VD Fredriksborg Hotell & Restaurang.

Den första försvarsborgen vid Oxdjupet på Värmdö kom till redan på 1710-talet för att skydda inloppet till Stockholm. Fästningen Fredriksborg, med sitt runda tegeltorn, strandverk och kringbyggnader var då den stod klar 1735 en av Europas modernaste. Den fick sitt namn efter kung Fredrik den 1.
På 1800-talet ansågs Fredriksborgs fästning ha tjänat ut sin roll. Fästningen förföll och ersattes av Vaxholms kastell.

Renoveringen av Fredriksborgs fästning har genomförts av Statens fastighetsverk i nära samarbete med arkitekt Sven Ahlsén, slottsarkitekt för Stockholms äldre befästningar.

Hämtad ur Nyhetsfronten