Det kan vara rimligt att fråga sig hur det kom sig att en hel armé gick sin undergång till mötes på detta vis, utan att ett skott fälldes. Det finns många svar på frågan, men i grunden handlar det om Karl XII:s avsikt att erövra Norge från Danmark.
Efter det svåra nederlaget vid Poltava och den märkliga vistelsen som alltmer impopulär gäst hos sultanen i det osmanska riket hade kungen återvänt till Sverige och nu satsade han allt på att erövra Norge från arvfienden Danmark. Sin vana trogen behöll kungen sina avsikter för sig själv, men det finns några teorier om orsaken till planerna.
Den sannolikaste är att han ville försvaga Danmark ekonomiskt genom att lägga beslag på den värdefulla norska exporten av trä och fisk, samt att göra sig kvitt ett militärt hot i ryggen för att kunna koncentrera krafterna österut mot Ryssland.
Vinterfälttåget var väl planerat
En annan teori är att den armé som under ledning av generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt (1666–1736) skickades ut för att erövra Trondheim, efter fullgjort värv skulle skeppas över till England för att hjälpa tronpretendenten Jakob Edvard Stuart till makten.
På så vis skulle Sverige få en mäktig allierad i kampen mot sina övriga fiender. Sannolikheten för att kungen hyste sådana planer är inte stor, och som det skulle visa sig gick Armfeldts armé ett helt annat öde till mötes.
Paradoxalt nog var det jämtländska fälttåget omsorgsfullt planerat. Redan sommaren 1717 hade kungen låtit Armfeldt företa omfattande resor i Dalarna, Härjedalen och Jämtland för att rekognosera lämpliga anfallsvägar och platser för lagring av furage (hästfoder) och livsmedel. Kungen planerade nämligen för ett vinterfälttåg där armén skulle vara självförsörjande på alla förnödenheter och lätt kunna ta sig fram över frusen mark.
Civilbefolkningen stod för mat
Detta var något mycket ovanligt, eftersom krig i allmänhet fördes under sommarhalvåret, när en armé som ryckte fram genom fiendeland kunde låta »kriget föda sig självt» genom att tvinga civilbefolkningen att stå för mat och foder, med eller utan våld.
Nu utgick en kunglig befallning att lager för sex månaders krigföring skulle pressas fram ur en redan tämligen utarmad befolkning.
Denna otacksamma uppgift lades på krigsrådet Johan Henrik Frisenheim (död 1737), en före detta affärsman från Ingermanland som hade adlats efter att framgångsrikt ha levererat livsmedel till den finska armén. Med stor ansträngning lyckades han verkställa kungens order och se till att magasinen i Duved fylldes på, samt att stora mängder hästar och nötkreatur samlades ihop.