Sjuårskriget – det allra första världskriget
Det allra första världskriget utspelades 1756–63. Genom stormakternas kolonier vidgades en europeisk gränsdispyt till att spänna från Nordamerika i väst till Indien i öst.

Preussiska soldater avfyrar sina musköter under slaget vid Kolín 1757, i dagens Tjeckien. Preussarna besegras emellertid i slaget av de numerärt överlägsna österrikarna.
Det är känt som sjuårskriget (1756–63) och även om det kanske främst förknippas med kampen om Schlesien mellan Fredrik den store av Preussen och Maria Theresa av Habsburg så var det inte desto mindre ett världskrig. Den främsta krigsskådeplatsen låg mellan floderna Rehn och Oder, men blod kom också att flyta i Syd- och Nordamerika, Västindien och Västafrika, Indien och Filippinerna.
Allianser i global kraftmätning
På ena sidan stod Preussen, Portugal och Storbritannien med några tyska småstater, på den andra Bayern, Frankrike, Tysk-romerska riket, Ryssland, Sachsen, Spanien och Sverige tillsammans med det muslimska Mogulriket. Nordamerikanska indianer stred för bägge sidor.
Dessa två heterogena allianser möttes i en global kraftmätning där flera krig flöt samman till ett större. Det handlade inte bara om makten i Europa utan också över kolonier och handelsstationer på andra sidan världshaven. Runt en miljon människor fick sätta livet till, de krigförande staterna drog på sig stora skulder och kriget slutade
i utmattningens tecken.
Lade grunden till brittiska imperiet
I Europa slöts fred utan några territoriella förändringar, vilket var ett slags seger för det belägrade Preussen och ett nederlag för huset Habsburg. I den större världen lade Storbritannien under sig spanska och framförallt franska besittningar.
Krigsutgången räddade Preussens (sedermera Tysklands) stormaktsstatus och lade en stabil grund till Storbritanniens väldiga 1800-talsimperium.
Inom några årtionden kom de enorma statsskulder kriget lämnade efter sig att leda till politiska och sociala spänningar som i sin tur orsakade både amerikanska frihetskrigets och franska revolutionens utbrott, två händelser som än idag i högsta grad präglar den värld vi lever i. Världskrig tenderar att få världshistoriska konsekvenser.
Vi har gjort sex nedslag i kriget.