17 januari: Förödande förlust för Mexikos rebeller

Dag för dag. Den 17 januari 1811 står ett avgörande slag vid floden Calderon i det mexikanska frihetskriget.

Mexikanska frihetskriget 1811, slaget vid Calderon.

Vid bron över floden Calderon går Mexikos rebeller mot ett avgörande nederlag i frihetskriget.

I september 1810 hade missnöjet med det franskockuperade Spaniens styre av Nueva Espania – Nya Spanien – övergått i en väpnad konflikt.

De två upprorsledarna, prästen Miguel Hidalgo och den avhoppade armékaptenen Ignacio Allende, rönte inledningsvis stora framgångar och i oktober var Mexico City inom räckhåll.

Men rebellerna drog sig av omdiskuterade skäl norrut och avgörandet kom att stå vid floden Calderón.

Den 17 januari 1811 står nära 100 .000 upprorsmän mot 6 .000 soldater. När regeringsartilleriet får in en träff på en ammunitionsvagn är segern i praktiken klar. Rebellerna flyr, upprorsledarna fångas in och både Hidalgo och Allende avrättas.

Därmed slutar den första delen av frihetskriget med en förödande förlust för rebellerna. Men nya ledare tar över och tio år senare är det genom en förhandlingslösning som det självständiga kejsardömet Mexiko kan utropas.

Läs också:
1800-tal

Texasrebellernas självuppoffring hade inget strategiskt värde att tala om. Men de numera ikoniska männen som kämpade och stupade mot mexikanerna upphöjdes till hjältar och sporrade revolutionen.

Krig över tid

Vissa konflikter har urartat i väpnad kamp av de mest triviala skäl – från en vanlig trähink till en förlupen gris. Här är åtta underliga krig!

1800-tal

Under hela USA:s historia hade landets militär bekämpat den nord-amerikanska urbefolkningen. På 1880-talet var de flesta av indianfolken kuvade, men apachen Geronimo vägrade fortfarande att ge upp.