1800-tal Fattigpojke blev drottningens skyddsling Anders Lundquists levnadsöde är som taget ur en sagobok. År 1810 fick han som föräldralös och fattig sjuåring följa med självaste drottning Charlotta från Närke till Stockholm. I huvudstaden väntade ett nytt liv. Han gavs en gedigen utbildning och rörde sig som konstnär i förnäma kretsar.
1800-tal Skilsmässor på 1800-talet Det var svårt att få skilsmässa i 1800-talets Sverige. Svårt, men inte omöjligt. För den uppfinningsrike fanns det flera sätt att kringgå lagen.
1800-tal Bushwhackers 1861–65 – kriget bortom fronten Till det amerikanska inbördeskrigets smutsiga sidor hör de ofta brutala gerillastrider som utkämpades i både norr och söder. Oftast var det civilbefolkningen som blev mest lidande när bushwhackers drog fram.
1800-tal Lotten Wennberg – välgörenhet var hennes kall Vid mitten av 1800-talet var misären stor i Stockholm, med utbredd fattigdom och ohälsa. Men det fanns en osedvanligt godhjärtad filantrop som från sitt eget lilla socialkontor med spetsgardiner på Malmskillnadsgatan oförtrutet hjälpte många av stadens nödställda.
1800-tal Konstgjort smör väckte starka känslor Få saker är väl så alldagliga som ett margarinpaket. Ändå är det en produkt som ända sedan den såg dagens ljus 1869 har varit omstridd. Men varken smutskastningskampanjer eller hårda regleringar har kunnat hindra det konstgjorda matfettets segertåg
1800-tal Lufttorpeder på Östermalm För mer än 120 år sedan genomförde ingenjören och officeren Wilhelm Unge en serie ovanliga lufttorpedexperiment. Med ekonomiskt bidrag från Alfred Nobel konstruerade han sinnrika torpedkanoner och raketer för krigsändamål.
1800-tal Saint-Barthélemy – svensk slavkoloni i Karibien I nära hundra år var ön Saint-Barthélemy en svensk koloni i Västindien. Sveriges roll i det karibiska slaveriet har dock sällan blivit till mer än små fotnoter i historieböckerna – tills historiker för några år sedan började gå igenom ett tidigare nästan outforskat arkiv.
1800-tal Boxarupproret 1898–1901: Svenska missionärer dödades I slutet av 1800-talet växte en stor vrede fram i Kina mot västerländskt inflytande och västerlänningar. Det hela urartade i boxarupproret, då många utlänningar mördades under bestialiska former. Bland offren fanns en grupp svenska missionärer och deras barn. Här är deras historia.
1800-tal Kvinnor våldsammare än män i slutet av 1800-talet När den svenska våldsstatistiken bedöms måste de många barnamorden räknas in. Det menar två historiker som bland annat via rättsprotokoll har studerat kvinnors våld i Sverige under 1800-talet.
1800-tal När hela Sverige svalt: Nödåren 1867–69 Inspirerad av nya idéer om marknadsliberalism försvårade riksdagen hungersnöden som drabbade Sverige 1867–69. Det började med att snön i Norrland låg kvar till midsommar och frosten kom redan i mitten av juli.
1800-tal Fotopionjären i Krimkriget På den brittiske kungens uppdrag skulle Roger Fenton producera propagandabilder i Krimkriget. Det blev istället världens första fotoreportage från ett krig.
1800-tal Allt togs tillvara i Årstafruns hushåll I tio år har Ulrika Söderlind studerat hushållning och matvanor i Årstafruns – Märta Helena Reenstiernas – noggranna dagböcker. Ingenting fick gå till spillo, inte ens på en välbeställd herrgård, i början av 1800-talet.
1800-tal Kulan som gjorde musköten till ett dödligt vapen Om skjutavståndet var längre än sextio meter var träffsäkerheten för en musköt länge låg. Men i mitten av 1800-talet kom en ny kula som ökade både träffsäkerhet och genomslagsförmåga. Musköten blev ett vapen att räkna med.
1800-tal Afrikanska uniformer blev mode i världens arméer Berber som värvades till den franska armén på 1830-talet blev trendsättare. Deras korta jackor, pösiga byxor och chechior på huvudet spred sig över världen.
1800-tal Flaskpost från 1800-talet – Rörläggares rim om stank vid slottet Ett meddelande från 1800-talet hittades under dräneringsarbeten vid Stockholms slott. På tre sidor har en rörläggare rimmat om arbetet med att befria slottet från den stank som omgav det.
1800-tal Unionen mellan Sverige och Norge Den svensk-norska unionen skapades i skuggan av Napoleonkrigen, under dåvarande kronprinsen Karl Johan Bernadottes styre. Den skulle bestå i nästan hundra år.
1800-tal Magnus Västerbro om nödåren Författaren Magnus Västerbro dras till historiens mörka sidor. 1800-talets hungerår är ämnet för hans senaste bok.
1800-tal Sydstaternas missade chans En numerärt överlägsen sydstatsarmé under Earl van Dorn hade möjligheten att vinna en avgörande seger i Arkansas. Men en skrivbordsofficer från nord utmanövrerade den äregirige generalen.
1800-tal Revolutionen nära i mars 1848 När revolutionerna spred sig över Europa nådde svallvågorna även Stockholm. Under gatukravallerna i mars 1848 beordrade Oscar I militären att skjuta skarpt.
1800-tal Vann Sverige på förlusten 1809? Hur påverkades Sveriges ekonomi av att Ryssland erövrade Finland – den östra rikshalvan – 1809? Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, ser en del fördelar.
1800-tal Greven lynchades i Stockholm Under begravningståget för kronprins Karl August slets Axel von Fersen ut ur sin vagn av en uppretad folkmassa. Greven, som varit Marie Antoinettes älskare, blev offer i en politisk maktkamp.
1800-tal Carl von Cardell förnyade artilleriet I slutet av 1700-talet fick en hänsynslös preussare fick uppdraget att modernisera det föråldrade svenska artilleriet. Carl von Cardell gjorde jobbet – och missade aldrig ett tillfälle till strid.
1800-tal Samuel Owen När de första ångmaskinerna sattes upp i svenska fabriker i början av 1800-talet var det under ledning av Samuel Owen, ett tekniskt geni från England. Hans insatser kom att lägga grunden för den svenska industrin. Privat levde han ett händelserikt liv – han gifte sig tre gånger och fick sjutton barn.
1800-tal Amiralen som vägrade väja Ännu i dag finns ingen förklaring till varför amiral George Tryon beordrade sina skepp att svänga mot varandra i en övning i Medelhavet 1893. Hans officerare varnade, men Tryon lyssnade inte och katastrofen var ett faktum.