Unikt fynd: första soldatfotot!

Unikt fynd: första soldatfotot! Hämtad ur 1800-tal Bilder Krigsfronten — 5 december 2014 3:54 | Inga kommentarer E-bay-fynd visade sig vara en...

Unikt fynd: första soldatfotot!

Hämtad ur 1800-tal Bilder Krigsfronten — 5 december 2014 3:54 | Inga kommentarer

 

E-bay-fynd visade sig vara en fotohistorisk raritet. Bilden på den svenske majoren kan vara det äldsta bevarade fotot på en militär.

Auktionsfynd visar svensk militär från 1841

En svensk major är på väg att ta plats i fotohistorien. Allt talar för att bilden på honom är tagen 1841 och därmed  är det äldsta bevarade fotografiet på en militär.

Det är en samlare av tidiga dagerrotyper som i en hög med bilder han köpt hittade fotot på den bistre mannen, som nu visat sig vara en svensk major, troligen på studieresa i Europa.

Samlaren, Jason Wright från Huddersfield, kunde snabbt se att det var en bild från fotografins absoluta barndom, runt 1840:

– Den har en stålgrå färgton som bara finns på de tidiga dagerrotyperna, innan man började använda guldklorid för att få en varmare bild, berättar han.

Sedan fotot restaurerats började detektivarbetet med att ta reda på vem mannen var. Tack vare medaljen på bröstet lokaliserades han till Sverige, och med hjälp av uniformen och knapparna med tre kronor på är det bara Svea Livgarde i Stockholm och Kungliga Livgrenadjärregementet i Linköping som han kan ha tjänsgjort vid.

Just nu går Jason Wright igenom alla majorer därifrån som fått Svärdsorden, men inte någon högre utmärkelse, runt 1841.

– Då skulle han garanterat haft den på sig också. Det var dyrt och märkvärdigt att fotografera sig då, säger Jason Wright, som har tio–femton kandidater kvar.

Länge var han inne på att bilden även kunde vara det äldsta bevarade svenska fotografiet, men ramen och tekniken gör England eller Frankrike mer troligt. Svenska militärer sändes vid den här tiden ofta ut på studieresor. Det kan vara under en sådan resa bilden tagits.

När identifieringen är klar kommer den troligen att visas i Sverige och Jason Wright öppnar för att den ska få stanna här:

– Bilden har nog större värde för Sverige än för mig.

Lennart Hedstigen

Fakta: En dagerrotyp består av en kopparplåt med jodbehandlat silverskikt. Bilden framkallas i kvicksilverångor och fixeras  med natrium-sulfat.

Texten var publicerad i Militär Historia nr 11.2014

 
 
 

Kanske är du intresserad av...

Läs också