Utställning om japansk krigspropaganda

Östasiatiska museet hoppar på Japan-vågen i vår. Först ut är en utställning om japanska träsnitt som propaganda. Lördag den 19 februari är det

9 februari 2011

Utställning om japansk krigspropaganda

Hämtad ur Nyhetsfronten — 9 februari 2011 2:34 | Inga kommentarer

 

Östasiatiska museet hoppar på Japan-vågen i vår. Först ut är en utställning om japanska träsnitt som propaganda.

Kobayashi Kiyochikas träsnitt De stora fiskarna vid Weihaiwei. Ur serien ”Leve Japan, hundra samlade skratt” eller med andra tecken för samma uttal ”Leve Japan, hundra strider, hundra segrar.” Bild: Östasiatiska museet.

Lördag den 19 februari är det premiär för Östasiatiska museets nya utställning Maktens bilder – Japanska träsnitt som propaganda, som främst visar den japanska konstnären Kobayashi Kiyochikas (1847 – 1915) serie ”Leve Japan, hundra samlade skratt” från japansk-kinesiska kriget, 1894-1895.
Träsnitten är ett exempel på hur bilder genom historien använts i krig för att gestalta motståndarna ur ett rasistiskt perspektiv, som ett sätt att mobilisera till våld och för att förebygga att de egna utvecklar empati för den utpekade fienden.
Utställningen visar hur bilder i sig själva kan vara en sorts maktmedel och väcker frågor kring hur bilder kan användas, med vilka syften och hur de påverkar människor.

Maktens bilder – Japanska träsnitt som propaganda pågår 20 februari – 15 maj 2011.

Här på hemsidan kan du läsa om amiral Heihachiro Togo, som deltog i det japansk-kinesiska kriget 1894-1895

 
 
 

Kanske är du intresserad av...

Läs också