Norsk by utplånades i nazitysk hämndaktion

Sedan två Gestapomän dödats i en eldstrid i den norska kustbyn Telavåg genomförde nazisterna en gruvlig hämnd den 30 april 1942, för 75 år sedan.

telavagb Ksr6F1zO5r97baNOeC

De enda byggnader som inte förstördes av tyskarna i Telavåg var Selstøbuaene. Infälld: Rikskommissarien Josef Terboven.

I gryningen den 26 april stormar Gestapo upp för vindstrapporna hos Laurits Telle i Telavåg, så långt västerut från Bergen man kan komma. Den lilla byn kustbyn var ett perfekt ställe att ta in flyktingar och vapen från Storbritannien på, lagom avskilt men ändå hyfsat nära Bergen.

På Telles vind blir de två motståndsmän ur kompani Linge som gömmer sig där överraskade, men de lyckas skjuta ihjäl två av Gestapomännen innan den ene norrmannen skjuts ihjäl och den andre grips, svårt skadad.

Dagen efter finkammar Gestapo hela byn och hittar mängder med vapen, ammunition, mat och radioutrustning insmugglat från Storbritannien.

Rikskommissarien i Norge, Josef Terboven, nöjer sig inte med de tiotal gripande som gjorts utan bestämmer sig för att statuera exempel och ta en gruvlig hämnd.

Hämnden sätts i verket

Den 30 april sätter Terboven sin plan i verket. Alla män i Telavåg – 72 stycken – interneras och skickas till koncentrationslägret Grini. Två hus i byn sprängs som straff för familjernas inblandning i motståndsrörelsen.

Men Terboven är inte nöjd. Dagen efter interneras alla kvinnor och barn innan den stora förödelsen sätter igång. Alla byggnader i Telavåg sprängs, djuren slaktas eller förs bort och båtarna sänks.

Den skadade motståndsmannen och sonen i familjen Telle avrättas i Grini 1943. Resten av männen har förs vidare till koncentrationslägret i Sachsenhausen. Av de 72 männen dör 31 i fångenskap. Kvinnorna, barnen och åldringarna tillbringar två år i fångenskap i Norge innan de släpps.