Än syns spår av tyskarna i Nordnorge

Kuststaden Bodö är ett rent eldorado för flygnördar och bunkerråttor. Förutom två stora museer finns här flera tyska bunkrar att besöka.

bodo norsk luftfartsmuseum ju 88 vrak

På Norsk luftfartsmuseum visas vraket av ett Junkers Ju 88 bombplan så som det fram till 1982 låg på tundran vid norska gränsen mot Sovjetunionen.

© Lars Gyllenhaal

När man säger militärhistoriska resmål i Norge så tänker de flesta nog på Narvik eller Oslo. Men det finns ett område till med ovanligt många rester av det militära förgångna, varav en del kusligt aktuella.

Ungefär halvvägs från närmsta gränsövergång till Bodö ligger Blodsvägsmuseet i Rognan, där man kan se mycket om livet och döden för de krigsfångar som tvingades förverkliga Hitlers många byggprojekt i länet.

Tyvärr var det stängt när vi ville besöka det men bara några få kilometer norrut ligger något som alltid har öppet: det gamla fånglägerområdet i den lilla orten Botn. Där finner man minnesmärken över både jugoslaviska och sovjetiska krigsfångar och något hundratal meter norr om det sovjetiska monumentet ligger en tysk krigskyrkogård och en stor minnessten över alla sjömän som gick under med slagkryssaren Scharnhorst.

Rester av fånglägret i Botn

Vad få känner till är att bara några stenkast från minnesmärkena finns det en stor grop i vilken det finns husrester, taggtråd och viss utrustning från det fångläger som låg på platsen. Att se dessa rester ger en viss förnimmelse av lägret. Kusligt men nyttigt att uppleva. Ingen skylt leder dit, men leta nära den jugoslaviska minnesplatsen.

krigskyrkogarden botn tyskt lager yrubh8kEf

Vid krigskyrkogården i Botn finns rester – kanske ett kök – av ett tyskt fångarbetsläger.

© Lars Gyllenhaal

Hembygdsmuseet i Fauske

I Fauske kan man på hembygdsmuseet se mindre föremål från ockupationen. Själva museet ligger i en tysk barack.

Direkt efter krigsslutet etablerades i Fauske ett svenskt fältsjukhus för sovjetiska före detta krigsfångar. Personal och utrustning flögs dit med amerikanska C-47 flygplan (civil beteckning DC-3) från Luleå. Planen landade i Bodö, som är den större ort man kommer till efter Fauske.

Luftfartsmuseum i Bodö

Nära centrum i Bodö ligger Norges största flygmuseum, Luftfartsmuseet. Museibyggnaden
är utformad som en gigantisk propeller och har ett fint brittiskt Hawker Hurricane jaktplan vid entrén. Detta museum är så pass stort och gediget att man bör avsätta en hel dag för ett besök.

Man har många klassiska men också mindre vanliga stridsflygplan, både äldre och nyare. Nästan alla är i spektakulärt bra skick och min favorit är en tysk Junkers Ju 88 bombplan som är utställd i det skick som den var i på fjället när den hittades. Planet ingår i ett stort fjälldiorama med renar.

Spionplanet U-2

Museets Focke-Wulf Fw 190 A-3 jaktbombplan tillhörde den tyska Ishavsskvadronen. Planet tjänstgjorde sist i finska Petsamo. På grund av en snöstorm i oktober 1943 tog drivmedlet slut och planet kraschlandade i nordöstligaste Norge. År 1986 blev det som var kvar av planet fört ner från fjället och den omfattande restaureringen genomfördes i både Norge och USA.

Norges mindre kända historia (alltså i Sverige mindre kända) under det klassiska kalla kriget framgår exempelvis av ett svartmålat amerikanskt U-2 spionplan. Den U-2 som sköts ner över Sovjetunionen den 1 maj 1960 var på väg till just Bodö.

Missa absolut inte museets civila del för där finns bland annat polarflyghistoria med militär koppling. Vill man dessutom flyga avancerad flygsimulator så är en dag på Luftfartsmuseet på tok för lite tid. Givetvis har museet en bra museishop och en rejäl cafeteria.

bodo krigshistoriska museum tysk soldat diorama

Ett diorama i Bodö krigshistoriska museum visar livet som enskild tysk soldat vid den norska delen av Atlantvallen.

© Lars Gyllenhaal

Krigshistoriska museet i Bodö

Ett par stenkast från Luftfartsmuseet ligger Bodö krigshistoriska museum, som är mer mark- och marinorienterat än flygmuseet.

Det är fullt av vapen och uniformer, en del mycket ovanliga. Mest skildrar man de tyska ockupanterna men även allierade specialförband som verkade i länet, ofta baserade på svensk mark. Museet är inte så stort men riktigt sevärt, skapat av entusiaster.

Kan besöka tyska bunkrar

Fråga museets personal om de många olika tyska bunkrar i och kring staden som man har koll på och i vissa fall har renoverat. Eftersom många bunkrar är stängda och det varierar vilka som går att besöka så är det bäst att prata om bunkerbesök med museipersonalen, helst i förväg via mail eller telefon.

Notera att det inte är riskfritt att gå in i bunkrar, det är lätt att ramla och på andra sätt skada sig. Man bör hålla sig till dem som är renoverade eller kan visas av en lokal guide.

Varför byggde tyskarna ett tusental bunkrar just i Bodö? Man kan säga att de allierade var mycket framgångsrika i att övertyga dem om att Norge skulle invaderas.

Det märkligaste med hela min resa till Bodö inträffar några månader efter hemkomsten. Då jag tittar på bilder av nynazisterna i amerikanska Charlottesville så hajar jag till. En av dem bär en tröja med ett Hitlercitat, exakt samma ord ur Mein Kampf som finns kvar på en bunkervägg i Bodö.

Publicerad i Militär Historia 3/2018