Hallå där, Karl-Gunnar Norén...

... författare och militärhistorisk skribent som just nu deltar i en internationell expedition till den egyptiska öknen.

Författaren Karl-Gunnar Norén letar krigsminnen i öknen.

Vad ska ni göra?

– Dels ska vi besöka förhistoriska grottor, dels skådeplatserna för ökenkriget 1940–43. Vi kommer med all säkerhet att hitta lämningar efter den brittiska Long Range Desert Group: bilvrak, bensindunkar och annan utrustning.

Har ni något drömfynd?

– För några år sedan hittade man ett Kittyhawkplan som legat orört i sanden sedan 1942. En sådan upptäckt är inte omöjlig att göra! Vi reser genom öde delar av Sahara, där få människor passerar.

Är det farligt?

– Vi passar på före rättegången mot den fängslade presidenten Muhammad Mursi för att undvika oroligheter. Och vi kommer att ha en beväpnad patrull från den egyptiska armén med oss.

Vad ska expeditionen resultera i?

– Först och främst en radio­dokumentär men jag kommer även att filma. Syftet är också personligt, jag vill vidga mina gränser, uppleva saker och sedan förmedla dem till andra.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Long Range Desert Group på uppdrag.
Andra världskriget

Med rörlighet och specialutrustade fordon härjade Long Range Desert Group bakom de tyska och italienska linjerna i Libyens öknar. Det brittiska specialförbandet byggdes upp av den ökenvane majoren Ralph Bagnold.

Special Air Service soldaterna på fotot bär utrustning för mörkerseende
Förband

Special Air Service upprättades under andra världskriget. Det var ett av flera special­förband som bildades av britterna efter de tyska framgångarna 1940.

Andra världskriget

I december 1944 försökte Hitler vända krigslyckan. Han satsade allt på ett anfall genom Ardennerna mot Antwerpen. Tanken var att ge Tyskland tid att hejda Röda armén och få fram nya supervapen.