Nya rön om Anne Frank

Den 71-åriga förintelseöverlevaren Berthe Meijer skriver i sina memoarer att Anne Frank berättade sagor för barnen i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

23 mars 2010

Nya rön om Anne Frank

Hämtad ur Nyhetsfronten — 23 mars 2010 10:34 | Inga kommentarer

 

Den 71-åriga förintelseöverlevaren Berthe Meijer skriver i sina memoarer att Anne Frank berättade sagor för barnen i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Holländska Berthe Meijer var sex år gammal när hon träffade systrarna Anne och Margot Frank i Bergen-Belsen. I sina memoarer Livet efter Anne Frank, som ges ut i Holland i slutet på mars månad, berättar hon hur Anne Frank brukade underhålla de mindre barnen med sagor för att distrahera dem från den bistra vardagen i koncentrationslägret.
Berthe Meijers påstående har bemötts med skepsis av Anne Franks barndomsvän Hannah Pick-Goslar samt den holländske filmmakaren Willy Lindwer, som vann en Emmy för dokumentären The Last Seven Months of Anne Frank 1988. Lindwer intervjuade Berthe Meijer iför sin dokumentär om Anne Frank och upplevde hennes historia som väldigt vag. Enligt Lindwer har Berthe Meijer bara ett svagt minne av en äldre flicka som berättade sagor. Det kan ha varit Anne Frank, men det kan också ha varit en helt annan flicka.
Annemarie Bekker, taleskvinna för Anne Frank House, menar att det inte finns någon anledning att misstro Berthe Meijers.
– Det är mycket möjligt att det är sant, säger hon. Vi kan varken bekräfta eller motbevisa historien.

Anne Frank och hennes familj arresterades den 4 augusti 1944. I oktober 1944 deporterades Anne och hennes äldre syster Margot till koncentrationslägret Bergen-Belsen, där båda dog till följd av en tyfusepidemi i februari eller mars 1945. Den 15 april befriades lägret av britterna.

     

Kanske är du intresserad av...

Läs också