Ögonvittnesskildringar av nazistisk massaker avslöjas

De hittades undangömda i ett hus i den engelska byn Stoke - 186 dokument som i detalj beskriver tyska soldaters hämndaktion mot civilbefolkningen i den lilla

9 april 2010

Ögonvittnesskildringar av nazistisk massaker avslöjas

Hämtad ur Nyhetsfronten — 9 april 2010 4:24 | Inga kommentarer

 

De hittades undangömda i ett hus i den engelska byn Stoke – 186 dokument som i detalj beskriver tyska soldaters hämndaktion mot civilbefolkningen i den lilla norditalienska byn Fucecchio.

Runt 200 män, kvinnor och barn dödades i Fucecchios sumpmarker den 24 augusti 1944. De flesta mejades ner av maskingevärseld, men i dokumenten skildras även mer handgripliga ingrepp. Ett två-årigt barn, som på något sätt lyckats överleva gevärselden, fick huvudet krossat med kolven på ett maskingevär.

Massakern var en hämnd mot invånarna i Fucecchio för att två motståndsmän från byn hade skjutit och sårat två tyska soldater.

En brittisk sergeant vid namn Charles Edmonson beslutade sig för att anteckna ögonvittnesskildringar från överlevande, med avsikt att en dag ställa gärningsmännen inför rätta. Då han var orolig för att bevisen skulle manipuleras gjorde han kopior av samtliga dokument, och det är dessa som hittats i Stoke.
De ursprungliga dokumenten användes i rättegångar mot höga naziofficerare. Kopiorna kommer att säljas på auktion i Shropshire nästa vecka och förväntas inbringa £2000.

Charles Edmonson dog 1985.

 
 
 

Kanske är du intresserad av...

Läs också