Ohka – specialbyggt kamikazeplan

I nosen fanns drygt ett ton sprängmedel. Den snabbutbildade pilotens uppgift var att styra det lilla planet mot målet – och sprängas med det. Yokosuka MXY7 Ohka var närmast en raket med mänsklig målsökare.

Ohka modell 11 var 6,1 meter lång och hade tre rakemotorer. Sprängladdningen på 1200 kilo fanns i nosen

© Osprey publishing

När Japans krigslycka vänt helt vid mitten av 1944 kom den desperata idén att sätta in självmordsflygplan från flera sjöofficerare. Tanken på det slutliga offret för fosterlandet passade väl i den japanska samurajandan och även religionen. Främst skulle enmotoriga konventionella marinflygplan som utrustades med en bomb användas.

Baka USA:s kodnamn

Fänrik Ohta Mitsuo kom dock med förslaget till ett specialbyggt självmordsplan. Det rörde sig om en liten raketdriven farkost som bars till målområdet av ett moderplan. Genom sin högre hastighet (i dykning upp till 1 040 km/h och i plan glidflykt 927 km/h) samt den betydligt mindre målytan var tanken att den skulle vara svårare att skjuta ner.

Flottan godtog förslaget och det resulterade i Yokosuka MXY7 Ohka Modell 11. Planet konstruerades av icke-strategiska metallegeringar och trä och drivkraften utgjordes av tre raketer. Den maximala räckvidden var 36 kilometer. Amerikanerna gav det kodnamnet Baka, ”idiot” på japanska.

Okinawa stridsdebut

Tanken var att man skulle sätta in Ohka vid Leytebukten hösten 1944, men de två hangarfartyg som skulle transportera dit dem, Shinano och Unryu, sänktes av amerikanska ubåtar.

Första insatsen blev istället vid Okinawa den 21 mars 1945, men den slutade med ett misslyckande då moderplanet angreps och man tvingades fälla sin Ohka på för långt avstånd.

En MXY-7 Ohka modell 11 hänger under en Mitsubishi G4M2e Betty på ett japanskt flygfält 1945.

© U.S. Navy National Museum of Naval Aviation

Ohka sänkte sju amerikanska fartyg

Första framgången blev en träff på slagskeppet West Virginia den 1 april. Jagaren Mannert L Abele sänktes sedan den 12 april. Ytterligare en jagare, Hugh W Hadley, blev totalförstörd den 11 maj.

MER OM ANDRA VÄRLDSKRIGET I MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV

Totalt sänktes eller skadades sju amerikanska fartyg av Ohka. Det var ett blygsamt resultat jämfört med ”vanliga” kamikazeplan som var betydligt effektivare, bland annat genom sina bättre flygegenskaper.

Anföll moderplanen

Amerikanerna lärde sig snabbt att bekämpa de bombplan som bar Ohka innan de släppts (G4M Betty), och därigenom avvärjdes hotet från dessa självmordsplan. Omkring fyrahundra japanska piloter dog vid Ohkaanfall.

Ytterligare fem versioner av Ohka utvecklades, bland annat en som skulle transporteras med ubåt, men ingen av dem användes i skarpt läge. Totalt byggdes 852 Ohka av olika versioner.

Publicerad i Militär Historia 11/2012