Otto Skorzeny – Europas farligaste man

Han fritog Mussolini, försökte mörda Churchill, och placerade ut kommandosoldater i amerikansk uniform bakom fiendens linjer. I slutet av andra världskriget betraktades Otto Skorzeny som ett allvarligt hot mot de allierade.

otto skorzeny portratt

Liksom Hitler kom Otto Skorzeny ursprungligen från Österrike. Vid 22 års ålder gick han med i hemlandets nazistparti.

Den 12 september 1943 var en gråmulen söndag i mellersta Italien. Andra världskriget hade pågått i fyra år och krigslyckan hade definitivt vänt till de allierades fördel.

I rum 201 på Campo Imperatore Hotel satt Italiens avsatte diktator Benito Mussolini. Orakad och dyster grubblade »Il Duce» över sitt öde. Två månader tidigare hade han störtats
i en statskupp. Sedan dess hade den nya regeringen flyttat honom från ställe till ställe för att undvika en fritagningsaktion. Nu hade han hamnat i en liten semesterort på berget Gran Sasso, 13 mil nordost om Rom.

Fritagningen av Mussolini

När Mussolini blickade ut genom fönstret fick han plötsligt syn på flera stora glidflygplan. De landade på den lilla gårdsplanen framför hotellet. Tyska kommandosoldater hoppade ut och rusade fram mot byggnaden.

Ett par minuter senare slets dörren till Mussolinis rum upp. I dörröppningen stod en storväxt SS-soldat med ett stort ärr tvärs över vänstra kinden.

– Duce! sa han. Führern har sänt mig. Ni är fri! Mannen med ärransiktet var Otto Skorzeny, Nazitysklands ledande kommandosoldat. Han förde hastigt ut Mussolini på gården. Under tiden hade ett litet enmotorigt flygplan landat utanför. Mussolini vände sig om innan han klev ombord, men Skorzeny manade otåligt på honom.

fritagningen av mussolini 1943 ZsUe

Mussolini kliver ombord på ett tyskt plan i samband med fritagningen.

© Ullstein/Getty

Sedan trängde sig den storväxte Skorzeny in i det lilla flygplanet. Piloten protesterade förskräckt – det hade inte varit lätt att landa på det lilla gräsfältet uppe på berget. Att lyfta med en passagerare skulle bli svårt nog. Men Skorzeny vägrade kliva ur – han tänkte till varje pris följa med Mussolini.

Det lilla flygplanet vinglade iväg över gräsfältet, lyfte några meter över marken men försvann sedan ner i ravinen som bredde sig ut bakom den improviserade startbanan. Alla trodde det var ute med männen. Men i sista stund lyckades piloten få kontroll över planet.

Propagandatriumf för Hitler

Ett par dagar senare »överlämnade» Skorzeny den italienske diktatorn till Hitler på ett tyskt flygfält.

– Det uppdrag ni har genomfört kommer att gå till historien, sade Hitler till Skorzeny. Det var ingen överdrift. Den djärva fritagningen har blivit legendarisk.

För Hitlers regim var det en viktig propagandatriumf. Aktionen blåste också nytt liv i den italienska fasciströrelsen. Med Mussolinis hjälp fortsatte tyskarna att strida i Italien även sedan landets nya regering kapitulerat för de allierade. Förmodligen bidrog Skorzenys bravad på så vis till att förlänga kriget. Därför är det också förståeligt att de allierade utnämnde honom till »Europas farligaste man».

Otto Skorzeny en äventyrare

Otto Skorzeny föddes i Wien 1908 och var son till en byggmästare. Redan i unga år visade han prov på en ovanlig äventyrslusta och viljestyrka. Det långa ärret i ansiktet fick han under en fäktningstävling utan ansiktsmask på universitetet i Wien.

Vid 22 års ålder gick Skorzeny med i Österrikes nazistparti. 1938 hälsade han Nazitysklands övertagande av Österrike, »Anschluss», med glädje. Skorzeny spelade faktiskt en viss roll i händelserna. Han räddade nämligen president Wilhelm Miklas från att mördas av uppjagade nazister. Den avsatte statschefen sattes istället i husarrest.

otto skorzeny hyllas i berlin efter fritagningen av mussolini 1943

Otto Skorzeny hyllas vid ett massmöte i Berlin efter fritagningen av Mussolini.

Ledde SS-grupp på östfronten

Skorzeny blev sedan officersaspirant i SS-Leibstandarte, Hitlers personliga livvakt. Där visade han snabbt sin begåvning för »specialoperationer». När Tyskland invaderade Sovjetunionen 1941 fick Skorzeny i uppdrag att leda en grupp inom SS – nazistpartiets paramilitära organisation. Målet var att ta över den sovjetiska hemliga polisens högkvarter Lubjanka i Moskva.

Men Hitlers styrkor lyckades aldrig erövra den sovjetiska huvudstaden, och en tid senare sårades Skorzeny av granatsplitter.

Under sjukhusvistelsen läste han allt han kunde komma över om hemliga militära operationer och bombarderade SS-ledningen med förslag på tänkbara kommandoräder. Skorzeny hade inte svårt att vinna gehör för sina idéer. 1943 utsågs han till chef för en ny kommandostyrka inom SS.

Skorzenys kupp i Ungern

Det var inte bara genom fritagandet av Mussolini som Skorzeny bidrog till att förlänga kriget. Ett drygt år senare genomförde han en annan betydelsefull operation. Sommaren 1944 kollapsade den tyska fronten mot Sovjetunionen. I samband med detta kapitulerade Hitlers bundsförvanter Rumänien, Bulgarien och Finland. Ungern verkade stå närmast på tur att lägga ned vapnen.

Hitler hade fått veta att Ungerns ledare, amiral Miklós Horthy, i hemlighet förhandlat med Sovjetunionen. Därför gav han Skorzeny i uppdrag att »göra något åt saken». Denne skred till handling, snabbt och skoningslöst.

På eftermiddagen den 15 oktober 1944 talade Horthy i radio och tillkännagav Ungerns utträde ur kriget. Han hade nätt och jämt hunnit tala färdigt när Skorzeny och hans kommandosoldater stormade presidentpalatset och tog amiralen tillfånga. Planen var att tvinga Horthy att acceptera att en protysk regering tog över Ungern och fortsatte kriget.

fallskarmsjagare fritagningen av mussolini 1943

Fallskärmsjägarna som deltog i operation Eiche – fritagningen av Mussolini – fick mindre uppmärksamhet än Skorzeny.

© Ullstein/Getty

Den hårdföre amiralen hade sannolikt avvisat detta om det inte hade varit för att Skorzeny haft ett alldeles särskilt trumfkort: Bara några timmar tidigare hade Skorzeny, precis som i en klassisk agentfilm, lurat den ungerske ledarens son i en fälla, slagit honom medvetslös och fört bort honom – inlindad i en persisk matta. Amiral Horthy fruktade för sin sons liv och skrev under ett papper som garanterade att Ungern fortsatte strida på tyskarnas sida.

Kaos bakom de allierades linjer

Skorzenys nästa uppdrag blev minst lika omtalat. Denna gång organiserade han tyska soldater med goda kunskaper i engelska. De kläddes ut i amerikanska uniformer och skulle sprida kaos bakom de allierades linjer.

Soldaterna sattes in i samband med den tyska offensiven i Ardennerna 1944 och skapade panik. Bland annat fruktade de allierades överbefälhavare Dwight D Eisenhower ett attentat och gick under jorden i Paris. Därifrån lät han trycka upp tusentals »Efterlyst»-affischer med Skorzenys namn och bild och texten »Mördare, spion och sabotör».

Erbjöd sina tjänster till USA

Otto Skorzeny förstod inte hur avskydd han var bland de allierade. När kriget tog slut i maj 1945 lämnade han sig istället till amerikanerna och erbjöd dem sina tjänster i kampen mot kommunismen.

Men de allierade kastade honom genast i fängelse, där han beskylldes för krigsbrott. Anklagelserna gällde framför allt beslutet att låta tyska soldater operera i motståndarens uniformer. Genom att påpeka att de allierade själva använt samma metod lyckades Skorzeny bli frikänd. När han lämnade rättssalen muttrade åklagaren Abraham Rosenberg: »Han är fortfarande Europas farligaste man!»

Efter kriget levde Skorzeny ett kringflackande liv. Större delen av tiden tillbringade han i diktatorn Francisco Francos Spanien. I juli 1975, bara några månader före Francos död, avled Skorzeny i cancer i Madrid.

Publicerad i Militär Historia 10/2019