SS-veteraner marscherar igen i Lettland

Tisdagen den 16 mars genomförde före detta lettiska legionärer från Waffen SS en stillsam marsch i Riga.

18 mars 2010

På jubileumsdagen för bildandet av Waffens SS:s lettiska avdelning besökte före detta legosoldater en gudstjänst i Rigakatedralen, marscherade  genom stadens centrum och lade blommor vid Frihetens staty – en symbol för Lettlands självständighet.

Den årliga marschen skapar ständiga kontroverser i Lettland och åtföljs ofta av motdemonstrationer och oroligheter mellan sympatisörer och antagonister.
Under andra världskriget tjänstgjorde omkring 140 000 letter i två legioner som var underställda Waffen-SS. En del av soldaterna var tvångsmobiliserade medan andra hade gått med frivilligt under den tyska ockupationen.
I dag framställer de flesta veteraner sig som frihetshjältar som kämpade emot Sovjetunionen, snarare än Hitlers hantlangare. De menar att minneshögtiden inte är en glorifiering av Nazityskland utan en hyllning till fosterlandets frihet. Men många lettiska SS-soldater ingick i förband som utförde massavrättningar av Lettlands judar. Paraden uppfattas därför som en provokation både av landets judiska befolkning och av den rysktalande minoriteten.

Kanske är du intresserad av...

Läs också