Bio-tips: Bron över floden Kwai

I november visar Cinemateket en nyrestaurerad version av den sjufaldigt Oscarbelönade filmen Bron över floden Kwai i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Egentligen byggdes två parallella broar över floden. En var av trä och tillfällig medan den andra byggdes av cement och stål. Det är den sistnämnda bron som står kvar än i dag och kan ses på bilden ovan.

David Leans filmklassiker från 1957 handlar om ett gäng brittiska soldater i japanskt fångläger under andra världskriget som tvingas bygga en järnvägsbro. Bron var ett led i den så kallade "Dödens järnväg" som skulle förbinda Thailand och Burma.

Filmen Bron över floden Kwai är löst baserad på den franske författaren Pierre Boulles bok med samma namn. Under andra världskriget tjänstgjorde Pierre Boulle i de Fria franska styrkorna (FFL) i Indokina, där han även agerade som hemlig agent och hjälpte motståndsrörelsen. Boulle tillfångatogs av japanerna 1943 och tillbringade ett år som krigsfånge. Efter kriget tilldelades han den franska hederslegionen Ordre national de la Légion d’honneur, Croix de Guerre (krigskorset) och Médaille de la Résistance (Motståndsrörelsens medalj).
Pierre Boulle dog i Paris den 30 januari 1994, 81 år gammal.

En rolig sak att tänka på när man ser filmen är att Pierre Boulle, som aldrig själv befann i Kanchanaburi där bron byggdes, gjorde en ganska allvarlig miss när han skrev sin roman: verklighetens bro gick inte alls över floden Kwai utan över Mae Klong. När turister började strömma till Kanchanaburi för att se den berömda bron från boken och filmen, löste thailändarna problemet genom att helt enkelt döpa om floden. Därför kallas en flera kilometer lång sträcka av Mae Klong i dag för Khwae Yai.

Bron över floden Kwai visas på Filmhuset i Stockholm den 4, 5 och 6 november, på Bio Capitol i Göteborg den 15 och 19 november och på Spegeln i Malmö den 26 och 29 november.