Träben gav hopp åt stridens offer

Bara i brittiska armén fick en kvarts miljon män en arm eller ett ben amputerat på grund av krigsskador under första världskriget. I alla krigförande länder försökte man på olika sätt hjälpa de lemlästade soldaterna. Roehampton House i London blev en föregångare och såg till att över 10.000 amputerade personer fick proteser och en nystart under kriget.

benproteser tillverkas roehampton house forsta varldskriget pNT2H

© Popperfoto/Getty

Med ny arm

1/6

© Jacques Boyer/Roger Viollet/Getty

Med ny arm

I rehabiliteringen ingick att kunna använda proteserna så bra som möjligt. En fransk soldat lär sig manövrera en såg med sin nya arm. Foto från 1916.

Reservdelsfabriken

2/6

© Popperfoto/Getty

Reservdelsfabriken

På Roehamptons rehabiliteringsklinik i södra London tillverkade man själv de konstgjorda kroppsdelarna, som här träben med mer eller mindre sinnrika fästanordningar. Kliniken startades 1915 av eldsjälen Mary Holford med hjälp av rika donatorer och under drottningens beskydd. Roehampton är fortfarande i full gång med verksamheten. Bilden är från 1916.

Dubbla träben

3/6

© Science & society picture library/Getty

Dubbla träben

En brittisk soldat som förlorat båda benen poserar med sina nya proteser på ett julkort från Roehampton.

Utmaning på hjul

4/6

© Topical Press Agency/Getty

Utmaning på hjul

En man som fått sitt ben amputerat har lärt sig cykla med sin nya protes gjord i trä. Birkshire, utanför London, december 1916.

På språng med protes

5/6

© Science & society picture library/Getty

På språng med protes

Amputerade soldater tävlar i löpning som en del i rehabiliteringen på Queen Mary’s Convalescent Auxiliary Center, vilket var Roehamptons officiella namn. Bilden blev ett vykort som användes under första världskriget.

anna coleman ladd roehampton house forsta varldskriget

6/6

© Interim Archives/Getty

En av de mest framstående på ansiktsrestaurering var den amerikanska konstnären Anna Coleman Ladd. Hon målade hud och ansiktsdrag direkt på en tunn mask av koppar. Här får en fransk soldat nytt ansikte i juli 1918.

Publicerad i Militär Historia 10/2015