Juntaledare död

Amiral Emilio Eduardo Massera, en av ledarna under Argentinas militärdiktatur, har avlidit. Han blev 85 år gammal.

Emilio Eduardo Massera var tillsammans med Jorge Rafael Videla and Orlando Ramón Agosti ledare för den militärjunta som tog makten i Argentina 1976. Han ansågs vara en av de mest brutala makthavarna.

Efter militärdiktaturens fall 1983 ställdes Emilio Massera inför rätta för brott mot mänskligheten och dömdes till livstids fängelse. Domen upphävdes 1990, då den dåvarande presidenten Carlos Menem beslöt att benåda samtliga generaler som ingått i de militärjuntor som styrt Argentina 1976-1983.

Emilio Massera var fri fram till 1998, då han fängslades igen i väntan på en utredning av flera anklagelser, inklusive kidnappning av minderåriga, tortyr, mord och olaga frihetsberövande.

År 2003 upphävde president Nestor Kirchner Carlos Menems amnestilagar, men Emilio Massera slapp nya rättegångar på grund av sin dåliga hälsa. År 2004 insjuknade han i slaganfall och året efter förklarades han juridiskt ansvarslös på grund av sinnessjuka.

Emilio Eduardo Massera har en speciell anknytning till Sverige eftersom han var ansvarig för den ökända tortyrcentralen ESMA (Marinens tekniska skola) i Buenos Aires. En av de många som togs dit och med all säkerhet dödades där, var 17-åriga svenskan Dagmar Hagelin.

Hämtad ur Nyhetsfronten