60 år sedan DC-3:an sköts ner

Utställningen Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann utsågs av Forum för utställare till Årets utställning 2010. Bild: Flygvapenmuseum.

Utställningen Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann utsågs av Forum för utställare till Årets utställning 2010. Bild: Flygvapenmuseum.

Den 13 juni 1952, mitt under det kalla kriget, försvann en svensk DC-3:a med åtta besättningsmän under en flygning över Östersjön. Planet hade skjutits ner av ett sovjetiskt jaktflyg. Först 2003 hittades vraket som i dag kan beskådas på Flygvapenmuseum i Linköping.

Med anledning av 60-årsdagen för DC-3:ans nedskjutning arrangerar Flygvapenmuseum den 13 juni en särskild visning av utställningen Hemliga handlingar – DC-3:an som försvann, samt ett föredrag om händelsen av Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på Svenska Dagbladet och författare till boken Den dolda alliansen – Sveriges hemliga Nato-förbindelser.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Kalla kriget

Historiska institutionen vid Stockholms universitet anordnar ett symposium med fokus på Sveriges militärpolitiska västkontakter under det kalla kriget och den svenska neutralitetspolitiken.

1900-tal

På 1950-talet hade Nato femton medlemmar. Sverige kallades »den sextonde Natostaten» av dem som visste. Redan från start var det neutrala och alliansfria Sverige knutet till den västliga försvars­alliansen i det fördolda.

Nyhetsfronten

Det nyligen ombyggda Flygvapenmuseum i Linköping har utsetts till Årets museum 2011.