MI5-dagböcker offentliggörs

Personliga anteckningar ger unik inblick i den brittiska underrättelsetjänsten under kalla krigets tidiga år.

Brittiska nationalarkivets välfyllda dokumentarkiv. Bild: National Archives.

Brittiska nationalarkivet, National Archives, har valt att offentliggöra dagböcker som skrivits av Guy Liddell, tidigare biträdande generaldirektör för den brittiska underrättelsetjänsten MI5. Dagböckerna sträcker sig över perioden 1945-1953 och ger en intressant inblick i spionage, kontraspionage, paranoia och förräderi i en period då oron för ett tredje världskrig var utbredd.

I dagböckerna kan man bland annat läsa Guy Liddells tankar kring Guy Burgess plötsliga avhopp till Sovjetunionen. Burgess, som var en nära vän till Guy Liddell, var medlem i den ökända spiongruppen Cambridge Four (ibland kallad Cambridge Five). Tack vare vänskapen med honom och kollegorna Kim Philby och Anthony Blunt, som också var medlemmar i gruppen, misstänktes Liddell själv vara sovjetisk spion. Sedan hans död 1958 har motsatsen bevisats.

Guy Liddells dagböcker kan läsas i National Archives lokaler i Kew, Surrey eller laddas hem från Nationalarchives.gov.uk.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Kalla kriget

Om Sovjetunionen anföll i norr var det svenska försvaret helt inriktat på fördröjningsstrid. Under det kalla kriget byggdes 2800 befästningar som tillsammans utgjorde Kalixlinjen.

Ryggraden i Norrlandsbrigadernas pansvarvärn var ”Huggpipan”.
Kalla kriget

Under kalla kriget var försvaret av övre Norrland helt inriktat på att Sovjetunionen skulle ta vägen genom Sverige för att nå den norska Atlantkusten. Sverige hade tre principer som skulle stoppa ryssarnas framfart.

Kalla kriget

I över 60 år har kustjägarna tillhört det svenska försvarets elit. Deras uppgifter har varierat från offensiva uppdrag i kalla krigets Östersjön till ubåtsjakt och internationella insatser på Afrikas horn.