Konys offer på Fotografiska

Hämtad ur Nyhetsfronten — 9 mars 2012 12:09 | Inga kommentarer

Fotografiska i Stockholm öppnar utställning om Ugandas stulna barn.

Bild: Marcus Bleasdale.

Krigsförbrytaren Joseph Kony har plötsligt fått stor uppmärksamhet i medierna, mycket tack vare en kampanjfilm gjord av organisationen Invisible Children. Helt fristående från Invisible Childrens kampanj visar Fotografiska i Stockholm en utställning om de ugandiska barn som rövats bort av Joseph Konys armé, den så kallade Herrens Motståndsarmé (The Lord’s Resistance Army, LRA).
LRA växte fram som en rebellrörelse i norra Uganda i slutet av 1980-talet. Syftet var att avsätta landets dåvarande regering. Armén är ökänd för sina blodiga tillslag mot lokalbefolkningarna i och omkring Uganda – idag opererar LRA främst i Demokratiska Republiken Kongo, Centralafrikanska Republiken samt Södra Sudan – och för att tvångsrekrytera små barn som soldater.

Engelskfödde fotografen Marcus Bleasdale från bildbyrån VII har sedan har sedan 1999 följt i LRA:s fotspår i centrala Afrika och ingående dokumenterat arméns fruktansvärda verkningar på civilbefolkningen. Ett urval av hans fotografier kan ses i utställningen Stolen Children. Soldiers of the Lord’s Resistance Army på Fotografiska fram till den 6 maj.

Läs mer på fotografiska.eu