Militära modeller på Tekniska museet

Tekniska museet inviger miniutställning med över tusen modellbyggen från olika tider.

I ett samarbete med Eskader, nordens äldsta hobbyaffär, har Tekniska museet i Stockholm skapat en utställning som visar en stor del av hobbyaffärens samling av flygplan, fartyg, tåg, bilar, figurer, och andra modeller från 1800-talet och framåt.

Bland modellerna finns ett flertal av Wikings flygplansmodeller i skala 1:200, som började tillverkas i slutet av 1930-talet och under andra världskriget användes för träning i flygplansidentifiering, samt ett antal små fartygsmodeller i skala 1:1.250 som även de användes för identifikationsövningar, strategispel och planeringsövningar.

Man kan också se en ovanlig leksaksmodell av en torpedbåt som skapats av den tyska leksakstillverkaren Märklin i början på 1900-talet. Namnet Märklin är för många synonymt med modelljärnvägar, men till en början tillverkade företaget bland annat tillbehör till dockhus, ångmaskiner och leksaker i gjutjärn. Torpedbåten som kan ses på Tekniska museet har en liten svensk flagga i fören, en detalj som Märklin lade till för att anpassa modellen till den svenska marknaden.

Utställningen "Eskader 80 år" invigs på lördagen den 1 oktober och visas i nuvarande form fram till 20 januari 2012.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Nyhetsfronten

I början på nästa år öppnar "100 innovationer", Tekniska museet sin hittills största utställningsproduktion. Som självskrivet inslag visas museets legendariska Junkers F13.

Nyhetsfronten

Den 21 april slår större delen av Stockholms kulturinstitutioner upp portarna och bjuder på hundratals gratis arrangemang och föreläsningar. Militär Historia tipsar om tre favoriter ur kulturnattens program!

Nyhetsfronten

Delar av den världsberömda terrakottaarmén från Kina kommer till Östasiatiska museet i Stockholm i augusti 2010. Utställningen blir unik eftersom den visas i en mycket spektakulär miljö, samtidigt som den också innehåller nyare fynd från andra liknande gravplatser.