Militära modeller på Tekniska museet

Tekniska museet inviger miniutställning med över tusen modellbyggen från olika tider.

I ett samarbete med Eskader, nordens äldsta hobbyaffär, har Tekniska museet i Stockholm skapat en utställning som visar en stor del av hobbyaffärens samling av flygplan, fartyg, tåg, bilar, figurer, och andra modeller från 1800-talet och framåt.

Bland modellerna finns ett flertal av Wikings flygplansmodeller i skala 1:200, som började tillverkas i slutet av 1930-talet och under andra världskriget användes för träning i flygplansidentifiering, samt ett antal små fartygsmodeller i skala 1:1.250 som även de användes för identifikationsövningar, strategispel och planeringsövningar.

Man kan också se en ovanlig leksaksmodell av en torpedbåt som skapats av den tyska leksakstillverkaren Märklin i början på 1900-talet. Namnet Märklin är för många synonymt med modelljärnvägar, men till en början tillverkade företaget bland annat tillbehör till dockhus, ångmaskiner och leksaker i gjutjärn. Torpedbåten som kan ses på Tekniska museet har en liten svensk flagga i fören, en detalj som Märklin lade till för att anpassa modellen till den svenska marknaden.

Utställningen "Eskader 80 år" invigs på lördagen den 1 oktober och visas i nuvarande form fram till 20 januari 2012.

Hämtad ur Nyhetsfronten