Nicolic ber om ursäkt för Srebrenica

Serbiens president Tomislav Nicolic bad på torsdagen för första gången om ursäkt för massakern på 8 000 muslimer i bosniska Srebrenica 1995.

På Balkanhalvön är Srebrenicamassakern fortfarande ett oavslutat kapitel som väcker starka känslor hos områdets olika etniska grupper. Arbetet med att hitta och identifiera alla de 8 000 muslimer som dödades i juli 1995 pågår fortfarande. Varje år på årsdagen av massakern hålls en massbegravning vid Potocari begravningsplats nära Srebrenica.

Även i resten av världen är Srebrenicamassakern ett känsligt ämne eftersom staden under Bosnienkriget utropades till säker zon och stod under FN:s skydd. Massakern har klassificerats som folkmord i internationell domstol och anses vara en av de värsta krigsförbrytelser som ägt rum i Europa sedan andra världskrigets slut.

2010 röstade serbiska parlament igenom en resolution som fördömde Srebrenicamassakern, ett beslut som bemöttes med motstånd på många håll i Serbien. Men nu har landets president gått ut med en officiell ursäkt.

– Jag knäfaller och ber om förlåtelse å Serbiens vägnar för brotten som begicks i Srebrenica, sade Nicolic Tomislav i en intervju som kommer att sändas i bosnisk tv. Han använde dock inte ordet folkmord om massakern.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Franz Conrad von Hötzendorf
Första världskriget

Den österrikiska arméns stabschef längtade efter att leda dubbelmonarkin i strid. Hur stor betydelse hade Franz Conrad von Hötzendorfs idéer om preventivkrig när det gällde första världskrigets utbrott?

Första världskriget

Närmare 134 000 unga kineser lockades till Europa mitt under brinnande första världskrig. Många hamnade vid fronten där de fick arbeta långa pass under vidriga förhållanden.

Första Balkankriget. Bulgariskt artilleri utanför Adrianopel.
1900-tal

När första världskriget bröt ut 1914 kom den tändande gnistan från Balkan. Då var regionen redan Europas blodigaste hörn där krigen avlöst varandra sedan osmanska riket börjat falla sönder.