Nicolic ber om ursäkt för Srebrenica

Serbiens president Tomislav Nicolic bad på torsdagen för första gången om ursäkt för massakern på 8 000 muslimer i bosniska Srebrenica 1995.

På Balkanhalvön är Srebrenicamassakern fortfarande ett oavslutat kapitel som väcker starka känslor hos områdets olika etniska grupper. Arbetet med att hitta och identifiera alla de 8 000 muslimer som dödades i juli 1995 pågår fortfarande. Varje år på årsdagen av massakern hålls en massbegravning vid Potocari begravningsplats nära Srebrenica.

Även i resten av världen är Srebrenicamassakern ett känsligt ämne eftersom staden under Bosnienkriget utropades till säker zon och stod under FN:s skydd. Massakern har klassificerats som folkmord i internationell domstol och anses vara en av de värsta krigsförbrytelser som ägt rum i Europa sedan andra världskrigets slut.

2010 röstade serbiska parlament igenom en resolution som fördömde Srebrenicamassakern, ett beslut som bemöttes med motstånd på många håll i Serbien. Men nu har landets president gått ut med en officiell ursäkt.

– Jag knäfaller och ber om förlåtelse å Serbiens vägnar för brotten som begicks i Srebrenica, sade Nicolic Tomislav i en intervju som kommer att sändas i bosnisk tv. Han använde dock inte ordet folkmord om massakern.

Hämtad ur Nyhetsfronten