Operation Lam Son 719
1970 gav president Nixon order om amerikanskt understöd av ett sydvietnamesiskt anfall in i Laos. Syftet var att skära av Ho Chi Minh-leden. Operationen blev början till slutet för USA:s engagemang i Vietnam.

Sydvietnamesiska trupper landsätts av en amerikansk helikopter 25 kilometer bakom Laos gräns den 10 februari 1971. Enligt president Nixons beslut skulle amerikanska armén enbart ha en understödjande roll i operation Lam Son.
I slutet av 1950-talet intensifierades gerillaattackerna i Sydvietnam, vilket i sin tur ökade behovet av underhållstransporter från baser i Nordvietnam. För att komma runt den demilitariserade zon som skilde Nord- och Sydvietnam åt började nordvietnameserna 1959 bygga ut den blivande Ho Chi Minh-leden på det neutrala landet Laos territorium.
Leden utgjordes efterhand av ett helt system av stigar och vägar som skyddades av nordvietnamesiska vaktstyrkor och blev en viktig del av Vietnamkriget. För USA blev det ett prioriterat mål att försöka hejda de nordvietnamesiska transporterna längs Ho Chi Minh-leden. Den nordvietnamesiske artillerikaptenen Huong Van Ban beskrev hur strapatsrikt det var att ta sig fram längs leden i maj 1964:
”I början gick vi åtta timmar om dagen. Men att klättra eller ta sig fram genom djungeln gick långsamt. När och var vi rastade bestämdes av våra vägvisare. Alla säkra platser dög. Men ”stationerna” liknade ingenting som fanns i en stad. Det fanns inget skydd mot regn, inga sängar. Vi sov i våra regnskydd som vi hängde upp som hängmattor. I ”stationerna” var det meningen att vi skulle få vatten och mat. Men det rådde ofta brist på detta. Så varje man lärde sig att spara. Ju längre vi gick, desto hungrigare blev vi. När det saknades mat bröt kamratskapet samman. Man fokuserade på att klara sig själv.”
Skulle vinna med flygstridskrafter
År 1965 eskalerade USA:s insatser i Vietnam till ett fullskaligt krig. Tre år senare ärvde Richard Nixon konflikten när han valdes till president i november 1968. Till det amerikanska folket sade Nixon att han skulle ”få slut på det här kriget och vinna freden”. I övrigt var han tystlåten och avslöjade inte hur detta skulle gå till.
Hans vilja att avsluta kriget uppfattades som om han hade en hemlig plan, vilket inte stämde. Nixons uppfattning var att USA hade misslyckats för att man inte hade använt tillräckliga styrkor. Hans stora fel var att han trodde sig agera utifrån en styrkeposition och att USA fortfarande kunde vinna kriget.
Richard Nixons idé var att vinna freden med hjälp av tid och massiva insatser av flygstridskrafter. Uppfattningen delades av hans utrikespolitiske rådgivare Henry Kissinger som bland annat sade ”jag vägrar tro att ett litet struntland som Nordvietnam inte har en bristningsgräns”.
Kallade hem amerikanska trupper
Likt sina föregångare ville inte heller Nixon bli den förste amerikanske presidenten att förlora ett krig. Detta försökte han uppnå genom att ”vietnamisera” konflikten. För att blidka hemmaopinionen började han kalla hem amerikanska trupper. Fortsättningsvis skulle sydvietnameserna med understöd av amerikanskt flyg klara kriget själva.
I juni 1969 gav Nixon order om att kalla hem de första 25 000 av de 470 000 soldater som då fanns i Vietnam. Initiativet gav inga stora opinionsvinster – amerikanerna upprördes inte bara över egna förluster utan tog också avstånd från vad man såg som ett orättfärdigt krig. För Nordvietnam var det ett klart och glädjande besked som bekräftade att det nu bara gällde att hålla ut. En påbörjad truppreduktion skulle politiskt knappast gå att hejda.