Så fångades Adolf Eichmann

Israeliska underrättelsetjänsten Mossad avslöjar tidigare okänd information om tillfångatagandet av Adolf Eichmann i ny utställning.

Adolf Eichmann (bakom glas) under den uppmärksammade rättegången i Jerusalem, maj 1961. Eichmann dömdes till döden och hängdes den 31 maj 1962.

SS-officer Adolf Eichmann spelade en central roll i planerandet och utförandet av förintelseprogrammet Aktion Reinhard och nazisternas slutgiltiga lösning på judefrågan, och var direkt ansvarig för att över två miljoner judar transporterades till Auschwitz-Birkenau och andra dödsläger. Efter andra världskriget flydde Eichmann till Argentina, där han i maj 1960 greps av Mossadagenter och fördes till Israel.

Den 10 februari öppnar det judiska Beit Hatfutsot-museet i Tel Aviv en utställning om tillfångatagandet av Adolf Eichmann. I utställningen, som skapats i samarbete med Mossad, visas för första gången tidigare hemlighetsstämplade dokument samt utrustning och redskap som användes under operationen.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
1900-tal

Kampen om den heliga staden blev ett faktum så fort staten Israel bildades 1948. Landets väpnade styrkor, Haganah, ställdes genast mot arabiska soldater från grannländerna.

1900-tal

Argentinas president vill öppna ett museum till minne av de argentinska soldater som dog under Falklandskriget.

1900-tal

Yoni Netanyahu ryckte in som värnpliktig i Israels armé 1964. Han blev fallskärmssoldat och hann uppleva såväl sexdagars- som oktoberkriget innan han stupade under den spektakulära gisslan­fritagningen i Entebbe 1976.