Storslagen fotoutställning om Vietnamkriget

La Maison Europeenne de la Photographie i Paris öppnar stor utställning med den franske krigsfotografen Henri Huets fotografier.

Henri Huet, som hade en fransk far och en vietnamesisk mor, föddes i Vietnam men växte upp i Frankrike. Han vände tillbaka till Vietnam på 60-talet, som krigsfotograf för Associated Press, och dog i Laos 1971 då hans helikopter sköts ner av nordvietnamesiska styrkor.

Henri Huet hyllades internationellt för sina bilder. Hans fotografier av kriget och de soldater som utkämpade det medverkade till att ändra den amerikanska befolkningens syn på insatserna i Sydostasien.

Fyrtio år efter sin död hedras Henri Huet med en stor utställning på La Maison Europeenne de la Photographie i Paris. Utställningen visas 9 februari – 3 april 2011 och inträde kostar runt 50 kronor.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
1500-tal

Livrustkammaren lånar ut föremål till Musée de l’Armées utställning om paradrustningar som burits av Europas kungligheter.

Bell UH-1 Iroquois (Huey) helikoptrar under Vietnamkriget.
Vietnamkrigen

När USA drogs in i Vietnamkriget lade man all kraft på att leta upp och förgöra så många gerillaförband som möjligt. Den nya taktiken fick namnet Search and destroy och framgång mättes i antal döda vietnameser.

Första världskriget

I augusti 1914 stod de tyska trupperna utanför Paris. Den franske generalen Joseph Joffres kallblodighet, samt tyska misstag, ledde till den avgörande segern i slaget vid Marne.