Tecknat om massakrer i Gaza

Nu publiceras Joe Saccos tecknade serie-reportage på svenska.

Tecknade serier har förr använts för att berätta om krig och förtryck. Klassiska exempel är Art Spiegelmans Maus I och Maus II (1987 respektive 1992) som handlar om Förintelsen, Marjane Satrapis Perspepolis (2001) som skildrar revolution och krig i Iran under 1970- och 1980-talet, och Jason Lutes ambitiösa projekt i 24 delar om Berlin under åren 1929-1933. Den senaste i raden av politiska serieromaner är Joe Saccos Gaza: fotnoter till ett krig, som nu ges ut på svenska av förlaget Ordfront.

Serieromanen handlar om två massakrer på palestinska civila som skedde 1956 i städerna Khan Younis och Rafah. I boken dyker Joe Sacco själv upp som huvudperson. Sacco stöter på de idag helt bortglömda händelserna i en fotnot till en FN-rapport, och blir besatt av att ta reda på vad som faktiskt hände. Han reser till Rafah för att intervjua de överlevande – pensionerade israeliska soldater, de mördades änkor och skolbarn som nu är i övre medelåldern minns de fruktansvärda händelserna.

På svenska finns sedan tidigare Joe Saccos serieromaner Fixaren: en historia från Sarajevo, Gorazde: rapport från en FN-skyddszon under kriget i Bosnien 1992-95 och Palestina – Ockuperad nation: rapporter från Gaza och Västbanken.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
1900-tal

USA:s fritagningsförsök av gisslan i Teheran 1980 slutade i ett eldhav innan det ens börjat. Mycket talar för att fiaskot hade blivit ännu större om specialstyrkan lyckats ta sig fram till ambassaden.

Bosnienkriget, Dobosnica, bosniak.
1900-tal

Det har kallats Europas största katastrof i modern tid. Under tre och ett halvt år utkämpades ett rått och brutalt krig i Bosnien där civil­befolkningen var uttalade måltavlor.

Andra världskriget

De enorma betongkolosserna kombinerade luftvärn med skyddsrum och skulle försvara Berlin mot allierade bombräder. På taket stod de största luftvärnskanoner som Tyskland någonsin tillverkat.