Olof Palmes kritiska ställningstagande mot Vietnamkriget uppmärksammades både i svenska och internationella medier redan i mitten på 1960-talet. När Palme i februari 1968, då utbildningsminister, deltog i ett demonstrationståg mot Vietnamkriget sida vid sida med Nordvietnams ambassadör i Moskva förfasades man i Washington över detta ofina tilltag i ett litet neutralt land och kallade omedelbart hem sin ambassadör för konsultationer.

1972 kom så jultalet, det fördömande uttalandet om Hanoibombningarna. Statsminister Olof Palme ringde personligen in uttalandet till Tidningarnas Telegrambyrå och det sändes sedan i programmet Lunchekot i Sveriges Radio den 23 december 1972. Palme liknade bombningarna vid ett antal platser som förknippats med brott mot mänskligheten: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpville och Treblinka.
President Richard Nixon reagerade omedelbart med att klippa av normala diplomatiska förbindelser mellan USA och Sverige och nekade den svenske ambassadören i USA inträde i landet.

Klicka här för att lyssna på Olof Palmes tal.