Danmark får digitalt frihetsmuseum

Köpenhamns Frihedsmuseum återuppstår i digital form i väntan på att ett nytt museum byggs.

Modell av det första Frihedsmuseum som var tänkt att ligga i minneslunden i Ryvangen. Museet hamnade istället i Churchillparken, nära Amalienborg, där även det nya Frihedsmuseet ska byggas. Bild: Frihedsmuseet.

I april totalförstördes danska Frihedsmuseet i en eldsvåda. Museets material från och om ockupationen och motståndskampen i Danmark under åren 1940-1945 räddades och man fattade snabbt ett beslut om att bygga ett nytt museum på samma plats som det gamla.

I väntan på det nya museet har danska Kulturministeriet nu beviljat fyra miljoner DKK till projektet Det Digitale Frihedsmuseum.
Det är projektets ambition att digitalisera alla väsentliga delar av Frihedsmuseets arkivsamlingar och göra dem tillgängliga för allmänheten. Det digitala museet kommer så småningom att innehålla omkring 200 000 dokument, 60 000 fotografier, 2 000 ljudband och 200 filmklipp.

Det Digitale Frihedsmuseum kommer att lägga ut material på Frihedsmuseets egna hemsida samt använda sig av digitala plattformer som Wikipedia, danskkulturarv.dk, Facebook, Twitter, Flickr, Pinterest, Instagram och YouTube. Man kommer dessutom att använda sig av crowdsourcing av museets omfattande bildarkiv, vilket innebär att användare kommer att ha möjlighet att lägga till information eller rätta eventuella fel.

Hämtad ur Nyhetsfronten