Dödslägervakt avled före rättegång

Den 89-årige Samuel Kunz hann dö i sitt hem i Tyskland innan han ställdes inför rätta för att ha hjälpt till att döda 430 000 judar under andra världskriget.

En grupp romska fångar inväntar instruktioner från lägervakterna i Belzeclägret.

Under andra världskriget arbetade Samuel Kunz som lägervakt i förintelseläger Belzec i tyskockuperade Polen. I början på 2011 skulle han ställas inför rätta för delaktighet i morden på 430.000 människor.

Istället avled Samuel Kunz i stillhet i sitt hem utanför Bonn den 18 november, till Simon Wiesenthal-centrets stora förargelse. Den internationella judiska organisationen, som arbetar aktivt för att fånga krigsförbrytare från andra världskriget, har länge kritiserat Tyskland för att ha låtit Samuel Kunz leva så länge i landet utan att ställas inför rätta.

Vid sin död var Samuel Kunz tredje namnet på Simon Wiesenthal-centrets lista över nazistiska krigsbrottslingar.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Nyhetsfronten

I dag, torsdag den 15 juli, är det 600 år sedan samväldet Polen-Litauen besegrade en riddarhär från den Tyska Orden i det blodiga slaget vid Grunwald. Det

Nyhetsfronten

I Militär Historia nr 1/2011 berättade vi om hur byggandet av en ny motortrafikled har lett till att en av de bäst bevarade tyska bunkrarna i Polen har flyttats

Nyhetsfronten

En av vår tids största militärhistoriska författare gästar Armémuseum i Stockholm – och publiceras i Militär Historia!