Gå på museum i soffan

Världsberömda militärhistoriska utställningar behöver numera inte vara längre bort än närmaste laptop eller surfplatta. Många museer världen över har upprättat ambitiösa webbplatser som bjuder på både kunskap och upplevelser.

Det går att besöka museum på andra sidan jordklotet hemma i soffan.

Världen är full av platser man aldrig kommer att hinna besöka. Rent fysiskt, det vill säga. Internet ger oss nämligen möjlighet att göra virtuella besök lite varstans. På detta sätt kan man till exempel ströva bland statyerna i Feldherrenhallei Wien, studera ett diorama på Kairos militärmuseum eller nagelfara utvalda föremål från Musée de l’Armée i Paris.

Faktum är att mycket av det som museernas webbplatser erbjuder gör sig bättre i datorn än i verkligheten. Att till exempel studera foton, se på video eller läsa utställningstexter är bra mycket bekvämare i hemmets trygga vrå. Webbinformationen gör det också lättare att förbereda sig inför museibesöken så att all uppmärksamhet kan riktas mot föremål, modeller och miljöer när man väl är där.

Den enklaste formen av virtuellt museum är foto- och föremålskataloger med beskrivande text. Ett ypperligt exempel är det svenska Digitalt Museum där åtta museer från nätverket Vårt militärhistoriska arv har lagt upp tusentals foton och föremål.

Även video och andra former av multimedia blir allt vanligare, inte minst så kallade virtuella besök (kallas bl.a. virtual tour eller panorama) där man kan ta sig från rum till rum i museet och se sig om i alla riktningar. Den absoluta favoriten i vår lilla undersökning är utställningen Aircraft cockpits hos National Museum of the US Airforce. Här kan man t.ex. placera sig i sittbrunnen på ett SPAD XIII eller vid sidokulsprutan på en B-24D Liberator och granska varenda mutter. Fascinerande!

Att hitta de virtuella upplevelserna är inte svårt. Antingen utgår man från Wikipedias kategori Military and war museums och botaniserar sig igenom listan. Eller så googlar man på t.ex. ”virtual museum military”. Tänk på att delar av materialet ofta inte är översatt till engelska och att det finns mer att hämta om man plockar fram skolfranskan och -tyskan.

Militär Historia tipsar om följande:

  • National Museum of the US Air Force
  • Digitalt museum
  • Australian War Memorial
  • Deutsches Historisches Museum
  • Egyptian National Military Museum
  • Heeresgeschichtliches Museum, Wien
  • Musée de l’Armée, Paris
national_museum_us_air_force
australian_war_memorial
deutsches_historisches_museum
military_museum
musee_de_larmee