Monument över soldatbjörnen Voytek

Brunbjörnen Voytek, som tjänstgjorde i polska armén under andra världskriget, ska få ett monument i Edinburgh.

Monumentet över Voytek illustrerar björnens betydelse som följeslagare och moralhöjare för de polska soldaterna. Voytek har avbildats tillsammans med soldaten Peter Prendys, som fungerade som hans skötare.

Igår avslöjade den skotska skulptören Alan Herriot en färdig modell till det planerade monumentet över björnen Voytek. Arbetet med monumentet har varit undervägs sedan 2008 och i nuvarande läge är det fortfarande osäkert var i Edinburgh det ska placeras. Förslag inkluderar exklusiva Hillside Crescent och centrala Calton Hill.

Björnen Voytek föddes i Iran och omhändertogs av polska soldater som just släppts från ett fångläger i Sibirien. Han följde med den polska armén mot Italien och deltog bland annat i slaget vid Monte Cassino 1944, där han bland annat hjälpte till att bära ammunition.

Den omtyckte och populäre Voytek blev väldigt tam och adopterades som maskot av 22. transportkompaniet i 2. polska kåren.
Mot slutet av andra världskriget hamnade Voytek och hans truppkamrater i Storbritannien. När de polska soldaterna demobiliserades år 1947 placerades Voytek i Edinburghs Zoo, där han bodde fram till sin död 1963.

Det färdiga monumentet över Voytek beräknas avtäckas inom 12 månader.

Hämtad ur Nyhetsfronten