Romerska soldater offer för kemisk krigföring?

20 rökförgiftade soldater som hittats i Dura-Europos i Syrien kan vara bevis på användandet av kemiska stridsmedel under romartiden.

Att använda sig av fula knep i krigstid är inte något nytt. Redan i under antiken använde man sig av biologisk krigföring för att krossa fienden. Att svälta en belägrad by eller borg, förgifta dricksvattnet och kasta in brinnande material, stenar, självdöda djur och pestsmittade lik till fienden var några av de mest använda metoderna.

Nu tror sig forskare ha hittat det första dokumenterade tillfället av kemisk krigföring. Enligt Simon James, arkeolog och historiker från University of Leicester, finns det tecken på att 19 romerska soldater och en persisk soldat, som omkom i en tunnel under Dura-Europos i Syrien för ungefär 1700 år sedan, dödas av giftig rök.

Simon James tolkning är att romarna upptäckte att persiska soldater grävde tunnlar under den romerska befästningen vid Dura-Europos, och satte underjordisk kurs mot dem. Perserna kunde höra hur romarna grävde sig emot dem och tände ett stort bål i tunnelgången. I samma sekund som de romerska soldaterna bröt igenom tunnelväggen slängde perserna svavel och bitumen på bålet. Romarna andades in den giftiga röken och kvävdes. Tyvärr föll en enstaka persisk soldat offer för sitt eget vapen.

Bevismaterialet i teorin är de kristaller som hittats i tunneln. De innehåller spår av både svavel och bitumen.

De 20 skeletten, som har daterats till år 256 e Kr, hittades redan på 1930-talet av den franska arkeologen Robert du Mesnil du Buisson. Han var övertygad om att soldaterna dött i en vanlig svärdstrid.

Hämtad ur Nyhetsfronten