Saab på Flygvapenmuseum

I år är det 75 år sedan Saab bildades. Det uppmärksammar Flygvapenmuseum i Linköping med en utställning och en audioguide om museets Saabflygplan.

Ursaaben tillverkades 1947 och ägdes av Saab ända fram till 2012 då företaget försattes i konkurs. Bild: Flygvapenmuseum.

Under 1930-talets andra hälft präglades världen av hotet om ett nytt världskrig. Inte minst i Sverige växte behovet av ett starkt försvar och det svenska försvaret kunde inte förlita sig på att få köpa stridsflygplan från andra länder eftersom de i tillfälle av krig skulle behöva sina flygplan själva. År 1937 bildades därför Svenska Aeroplan Aktiebolaget – Saab, vars enda uppgift var att tillverka stridsflygplan till flygvapnet.

Den 3 april öppnar Flygvapenmuseum i Linköping sin nya utställning Saab 75 år, som blickar tillbaka på försvarsföretaget Saab:s historia. I utställningen visas bland annat museets 12 Saabflygplan tillsammans med reklamfilmer och bildmaterial för Saabprodukter från 40-, 50- och 60-talet. Under april månad visas dessutom den handgjorda prototypen av Saabs första personbil, Ursaaben, som byggdes och premiärvisades i Linköping 1946 innan tillverkningen flyttades till Trollhättan.

Utöver utställningen har Flygvapenmuseum producerat en audioguide om sina Saabflygplan.

Läs mer om utställningen på Flygvapenmuseum.se

Hämtad ur Nyhetsfronten