Slaget vid Grunwald återskapas

I dag, torsdag den 15 juli, är det 600 år sedan samväldet Polen-Litauen besegrade en riddarhär från den Tyska Orden i det blodiga slaget vid Grunwald. Det

Slaget vid Grunwald återskapas

Hämtad ur Nyhetsfronten — 15 juli 2010 10:14 | 2 kommentarer

I dag, torsdag den 15 juli, är det 600 år sedan samväldet Polen-Litauen besegrade en riddarhär från den Tyska Orden i det blodiga slaget vid Grunwald. Det firas med en storslagen rekonstruktion av slaget.

Den polske konstnären Jan Matejkos oljemålning av slaget vid Grunwald (1878).

Slaget vid Grunwald 1410 är i Polen synonymt med stor triumf. Ungefär som slaget vid Narva för oss svenskar. Slaget, som var ett av medeltidens största, satte punkt för Tyska Ordens maktställning och gjorde Polen till en europeisk stormakt. Därför är det föga förvånande att 600-års jubileet firas med pompa och ståt på polska torg och gator.
Höjdpunkten på jubileumsfestligheterna är en rekonstruktion av själva slaget, som inleds i dag och pågår till och med lördag den 17 juli. Runt 2000 historiskt klädda krigare kommer att drabba samman. Förutom rekonstruktionen av slaget vid Grunwald arrangeras även andra aktiviteter som tornerspel, marknader, spel och konserter.

Polens president Bronislaw Komorowski, Litauens president Dalia Grybauskaite och Ukrainas president Viktor Janukovitj kommer att närvara under jubeliumsfirandet.