Tv-tips: Krig i Norden

Med start den 2 april kommer Kunskapskanalen under fem lördagar visa dokumentärer om några av de mest betydelsefulla händelser och personer i Norden under andra världskriget.

Schalburgkorpsets huvudkvarter i Frimurarlogen på Blegdamsvej i Köpenhamn.

Så här ser programupplägget ut:

Lördag 2 april kl 20.00: Finlands sak är vår
När Sovjetunionen anföll Finland den 30 november 1939 rörde det upp starka känslor i Europa och tusentals svenskar valde att riskera sina liv som frivilliga för Finland. I denna dokumentär får tittarna möta några av dessa soldater, men också forskare som ger en bredare bild.

Lördag 9 april kl 20.00: Hangökriget
Händelserna i kuststaden Hangö i södra Finland 1939-41 har hamnat i skymundan bakom de mera dramatiska striderna som utspelades längs finska östgränsen. Efter vinterkriget förlorade Hangöborna sina hem, när området överläts till Sovjetunionen och 1941 blev Hangö udd krigsskådeplats.

Lördag 16 april kl 20.00: 24 timmar vi aldrig glömmer: När tyskarna kom
Kända och okända danskar och ett par motståndsmän berättar om den svartaste dagen i Danmarks historia – 9 april 1940, den första dagen av andra världskrigets tyska ockupation.

Lördag 23 april kl 20.00: Schalburg – nazist och dansk patriot
Genom Schalburgkorpset – den inhemska kår nazisterna upprättade för att bekämpa motståndsrörelsen i Danmark – kopplas Christian Frederik von Schalburg till några av de värsta övergreppen på danskar under den tyska ockupationen. Varför förrådde han sitt land?

Lördag 30 april kl 20.00: När Danmark var kommunistiskt
Brittiska soldater var först på plats i Danmark efter tyskarnas kapitulation den 4 maj 1945. Men vad hade hänt om ryssarna hunnit före? Programmet spekulerar i vilka följder det hade kunnat få för utvecklingen i Danmark. Kanske hade landet då kommit att tillhöra östblocket?

Hämtad ur Nyhetsfronten