Krig över tid

Jeanne D’Arc är en av historiens mest kända krigare och unik för sin tid. Men det finns fler kvinnor som stridit genom tiderna. Här listar vi historiens topp fem kvinnliga krigare.

Annons

Många fascineras av stora krig och stora historiska slag. Man är påläst och kan detaljer. Inte konstigt att det också är populärt med olika krigsspel som skildrar krigen och ger spelaren möjlighet att interagera.

Krig över tid

I dagarna var det presidentval i USA. Närmast unikt är att båda kandidaterna saknar militär erfarenhet, vilket de flesta presidenter har haft. Här tittar vi närmare på några av dem.

Krig över tid

När västmakternas jakt på kolonier resulterade i väpnad konflikt blev dessa ofta ensidiga affärer. Men i ett antal fall av grov underskattning av motståndet slutade det med katastrof för de vita.

Krig över tid

Genom århundradena har människor på olika sätt försökt begränsa lidandet i krig – från antikens förbud mot förgiftade pilar till dagens detaljerade Genèvekonventioner. Ofta har man faktiskt lyckats.

Krig över tid

Medaljer för tapperhet i strid har funnits länge och ofta betytt att den belönade fått en speciell ställning i samhället. Vi har tittat närmare på några av de mest kända utmärkelserna.

Krig över tid

Framåtanda och djärva offensiver har varit segerrecept för flera berömda befälhavare. Mindre kända är de som lyckats vinna hela krig genom att undvika drabbningar. Här har vi samlat fem av dessa försiktiga generaler.

Krig över tid

Vissa konflikter har urartat i väpnad kamp av de mest triviala skäl – från en vanlig trähink till en förlupen gris. Här är åtta underliga krig!

Krig över tid

Att kunna betala för fler soldater och bättre vapen än konkurrenterna har alltid varit avgörande i krig. Plundring och erövring har genom århundradena kompletterats med mer sofistikerade metoder.

Krig över tid

Att skydda fötterna är viktigare än mycket annat för en soldat i fält. Lösningarna har varit många, från antikens sandaler till dagens läderkängor. Riddarna använde dessutom sina skor som vapen!