Krigsspel – allvarligare än på länge
Många fascineras av stora krig och stora historiska slag. Man är påläst och kan detaljer. Inte konstigt att det också är populärt med olika krigsspel som skildrar krigen och ger spelaren möjlighet att interagera.
Det har gått 31 år sedan Kalla kriget tog slut, men i spelvärlden är Kalla kriget än idag en pågående strid. Krigsspelen Battlefield Squad och Arma 3 är två exempel på spel som skildrar just krig mellan öst och väst, och spelas dagligen av miljontals människor världen över.
Men att det som i spelet egentligen enbart är fiktion skulle komma att bli verklighet var det nog få av spelarna som kunde föreställa sig. Sedan Rysslands invasion av Ukraina ser nu flera i branschen tydliga attitydförändringar bland spelare, både i diskussioner på nätforum och i hur spelen spelas.
Fiktion eller verklighet?
I Sverige är det närmare 50 procent av alla internetanvändare som spelar nöjesspel. En tiondel ägnar sig även åt spel om pengar, vanligtvis på casino online, som exempelvis listas på den här sidan.
De som spenderar allra mest tid åt nöjesspel på internet är pojkar i åldrarna 12–15 år, nämligen hela 98 procent. Olika krigsspel där spelaren agerar i form av en soldat är särskilt populära, och spel som Call of Duty, Battlefield och Overwatch är några av de som toppar listorna.
I flera av spelen är handlingen en konflikt som har likheter med verkliga konflikter och krig som vi ser idag. Ett exempel som är skrämmande likt dagens situation är spelet Call of Duty: Modern Warfare 3, som är en uppföljning på spelet Modern Warfare 2. Spelet handlar om striden mot Vladimir Makorov, ledaren för en rysk terrororganisation, och om ett tredje världskrig som brutit ut mellan USA och Ryssland. I spelet finns även ett underliggande hot från Vladimirs sida om att använda kemiska vapen mot storstäderna Berlin, London och Paris.
Även om detaljerna skiljer sig åt kan vi med andra ord se en handling som påminner mycket om det världsläge vi befinner oss i idag, och nu ser man hur kriget i Ukraina påverkar både tongångar i olika forum och spelstrategier.
Kriget mellan Ryssland och Ukraina har letat sig in spelvärlden
På sajten svenskagamers.se samlas över 500 medlemmar för att få kontakt med andra som delar gamingintresset. Mattias Jonson som driver sajten menar på att attityden i olika chattgrupper har blivit en helt annan sedan kriget i Ukraina startade. Tidigare har många skämtat om att det från Rysslands sida är ”mycket snack och lite verkstad” och att det handlar om tomma hot. Men sedan Ryssland gjorde verklighet av sina hot har skämten avtagit och i chattgrupperna är tonläget allvarligare.
Även IT-reportern Kalle Wiklund på Ny Teknik har noterat hur kriget mellan Ryssland och Ukraina har letat sig in i spelvärlden. Han menar att i spelvärlden är bilden av Kalla kriget fullt levande, och inte minst i spelet Rise of Nations som finns i onlinespelsplattformen Roblox: - ”Efter Rysslands invasion av Ukraina så gick olika spelare samman för att attackera ryska spelare som fanns på samma server”.
Hat mot ryssar
Det som tidigare bara var på lek har alltså blivit allvar. Flera ryssar runtom i världen vittnar om att de sedan kriget startade har fått utstå både påhopp och hat, trots att de är oskyldiga i sammanhanget. I spelet Rise of Nations som främst spelas av barn och unga, tycks läget vara detsamma och därmed finns det en stor risk för att hatet växer även bland den yngre generationen.