Topp 5: Kvinnliga krigare i historien

Jeanne D’Arc är en av historiens mest kända krigare och unik för sin tid. Men det finns fler kvinnor som stridit genom tiderna. Här listar vi historiens topp fem kvinnliga krigare.

1. Jeanne D’Arc

Jeanne d' Arc

Jeanne d'Arc ledde fransmännens motstånd mot de engelska invasionsstyrkorna.

Född: 1412 i Lorraine
Stred: för Frankrike mot England
Död: avrättad 1431 i Rouen

Jungfrun av Orléans, Jeanne d’Arc, är utan tvekan historiens mest legendomsusande kvinnliga härförare. Efter att ha fått en uppenbarelse från Gud utsågs hon till befälhavare för den franska armén under hundraårskriget mot England på 1400-talet.

I skinande rustning red hon i spetsen för sina styrkor med en vit fana som pryddes av den franska liljan och namnen ”Jesus” och ”Maria”. Även om hon inte aktivt deltog i dödandet sägs hon ha haft sinne för taktik och strategi. Hennes närvaro sporrade soldaterna och hon ledde trupperna till seger.

Jeanne blev senare tillfångatagen av engelsmännen och dömd till döden för häxeri. Hon brändes på bål i Rouen 1431. År 1920 blev Jeanne D’Arc helgonförklarad.

Återupprättades efter sin död

På begäran av Jeannes mor Isabell Romée genomförde inkvisitorn Jean Brehál år 1452 en ny undersökning av fallet. Fyra år senare arrangerades en ny rättegång där Jeanne d'Arc förklarades vara en oskyldig martyr och den avlidne domaren Pierre Cauchon utpekades som kättare för att han dömt en oskyldig kvinna till döden.