Medeltiden

Tempelherreorden var korstågens mest professionella kristna militärorden. De hade ordensregler med 686 punkter som styrde alla aspekter av riddarnas liv. I strid skulle de rida i tät formation, angripa fiendens linjer i samlad trupp och fortsätta att kämpa så länge deras fana vajade över slagfältet.

Tyska svenner redo att storma Arnhem
Medeltiden

Den tysk-romerske kejsaren Maximilian I (1486–1519) förde otaliga krig. Dessa skildras i den romantiserade biografin Der Weisskunig (Den vite konungen), troligen dikterad av kejsaren själv.

Medeltiden

År 1415 led fransmännen ett historiskt nederlag mot engelsmän med långbågar. Först lurades de att galoppera in i en vall av spetsiga pålar, sedan massakrerades de.

Medeltiden

Det var kavalleriet som var grunden till Djingis khans världsimperium. Mongolerna behärskade ridkonsten till fullo. Med överlägset samband och smart taktik besegrade de sina motståndare.

Medeltiden

Myten om Alexander Nevskij tog sin början med slaget vid floden Neva. Där besegrade han svenska korsriddare som försökte inta landet.

Medeltiden

Sällan har ett nederlag hyllats så mycket som den serbiska förlusten vid Kosovo Polje 1389. Trots att slaget inte var avgörande i krigen mot osmanerna symboliserar det än idag serbisk kamp och drömmar om en svunnen storhet.

Medeltiden

Ofta tänker man på de brittiska öarna när vikingatåg i västerled – med tillhörande plundringsräder – kommer på tal. Dock var nordmännens härjningar i frankerriket nog så omfattande. Nya teorier pekar på att de delvis kan ha haft religiös bakgrund.

Medeltiden

Med list lockade den muslimske härföraren Saladin ut korsfararhären i ödemarken och omringade den.

Medeltiden

Genom att skickligt ta chansen när den dök upp lade Saladin under sig både Egypten och Syrien. Den muslimske härföraren förklarade sedan jihad – heligt krig – mot korsfararna och vände blicken mot Jerusalem.

Medeltiden

William Marshal tjänade Rikard Lejonhjärta, prins John och fem andra engelska kungar. Han förlorade aldrig en tornering och red ut i sin sista strid som sjuttioåring.

Medeltiden

Den 14 oktober 1066 avgjordes Englands framtid. I det mytiska slaget vid Hastings ställdes den sittande kungen Harolds sköldborg och bredyxor mot normanden Vilhelms kavalleri och bågskyttar.

Slaget om Bannockburn 1314. Robert Bruce mot Edvard II.
Medeltiden

Det skotska parlamentet vill ha en ny folkomröstning om att gå ur Storbritannien. För 700 år sedan stod kampen för självständighet på slagfältet. Vid Bannockburn ledde Robert Bruce skottarna mot den engelske kungen Edvard II.

Side 1 / 2