1 februari: Korsfarare segrar i Litauen

Den 1 februari 1329 tar ett korståg under Johan av Luxemburgs ledning elden till hjälp för att övertyga litauer om att låta döpa sig.

Byst föreställande Johan av Luxemburg i Vituskatedralen i Prag.

Johan av Luxemburg belägrar Medvegalis

De litauiska samogiterna vägrar hårdnackat att övergå till den kristna tron.

Därför marscherar en stor korstågshär, bestående av bland annat riddare rekryterade av Johan av Luxemburg samt tyska ordensriddare, mot fortet i Medvegalis – ett av samogiternas starkaste fästen.

Korsriddarna sätter den 1 februari 1329 eld på träfortet och försvararna tvingas snart ge upp och låta sig döpas. Massdopen omfattar 6 000 män, kvinnor och barn.

Under ett senare korståg i Litauen drabbas Johan av en ögonsjukdom som gör honom blind – därav namnet Johan den blinde.

Läs också:
Medeltida målning som visar hur fransmännen flyr från slaget vid Crécy.
Medeltiden

Tidigt på morgonen den 26 augusti 1346 kom budet som den franske kungen Filip VI hade väntat på. Spejare rapporterade att engelsmännen avbrutit sin reträtt och gått i ställning vid byn Crécy-en-Ponthieu, endast en och en halv mil från det franska lägret vid Abbeville. Nu väntade en batalj som skulle visa sig bli slutet för de medeltida riddarnas dominans på slagfältet.

Medeltiden

William Marshal tjänade Rikard Lejonhjärta, prins John och fem andra engelska kungar. Han förlorade aldrig en tornering och red ut i sin sista strid som sjuttioåring.

Medeltiden

Gotlands Museum producerar en helt ny utställning i två delar om Gotlands medeltid. Den 18 juni invigs första delen: striden om Gotland 1361.