Under första världskriget föddes uttrycket: »Artilleriet är slagfältets konung, men infanteriet är dess drottning.» Samtidigt är kulsprutan infanteriets viktigaste vapen. Den utan all jämförelse mest långlivade kulsprutan i förbandstjänst – ett helt sekel – är den amerikanska Browning M2.
Genom Hiram Maxims revolutionerande uppfinning av den moderna, rekylkraftdrivna kulsprutan, fick denna typ av vapen en grundläggande form. Denna var i stort sett allenarådande fram till 1950-talet när Gatling-principen med många roterande eldrör åter kom till heders.
Fram tills dess koncentrerades vidareutvecklingen av kulsprutan på att minska vikten, öka eldhastigheten och förbättra effekten av enskilda skott mot halvhårda mål som fältbefästningar, fordon och flygplan.
Vapenkonstruktören John Moses Browning
Det sista önskemålet ledde till en kaliberökning och en uppdelning av kulsprutor i »lätta» och »tunga», beroende på deras kaliber. 10 millimeter har efterhand kommit att ses som en gräns mellan dessa klasser, under det att automatvapen med en kaliber från 15 millimeter setts som automatkanoner.
Den första tunga kulsprutan skulle också visa sig bli den mest talrika. Stridserfarenheterna från första världskriget, med bland annat de första stridsvagnarna, visade på behovet av kraftigare ammunition och dito vapen. Den mångsidige amerikanske vapenkonstruktören John Moses Browning (1855–1926) skalade 1918 upp sin nyutvecklade gevärskalibriga kulspruta M1917 till .50 cal/12,7 mm, en patron han utvecklade tillsammans med Winchester som fått namnet .50 BMG (Browning Machine Gun). Man hade därvid tagit intryck av tysk 13 millimeters ammunition till ett pansarvärnsgevär.