Tack vare att Walter blev omplacerad från jaktpilot till teknisk rådgivare vid det nybildade kontoret för inspektion av jaktplan, »Jagdfluginspektion», erhöll han kunskap om en ny avancerad teknik: jetmotorer.
Motorerna, som utvecklades av BMW och Junkers, skulle ingå i en ny generation av tyska jaktplan. När Walter fick se ritningarna till jetplanet Messerschmitt Me 262, och senare fick se den första testflygningen av det raketdrivna planet Lippisch DFS 194, som saknade stjärtparti, förstod han att propellerdrift hörde till historien.
Walter förfalskade fler namnteckningar och började beställa jetmotorer. Han bildade en arbetsgrupp på 170 man till det fiktiva Sonderkommando L In 3. För att projektet skulle verka ha militär betydelse gick Reimar från och med nu alltid klädd i Luftwaffes officersuniform.
Högprioriterat mirakelvapen
Medan Reimar i mitten av 1943 arbetade med brödernas dittills mest avancerade projekt, ett jetdrivet deltaplan, skickade Hermann Göring ut ett upprop till flygindustrin i Nazityskland. Luftwaffechefen krävde ett stridsflygplan som skulle kunna lastas med 1 000 kilo bomber och flyga 1 000 kilometer med en maxfart av 1 000 kilometer i timmen. Bröderna Horten tvekade inte en sekund utan skickade genast in sitt jetplansprojekt Ho 229.
Några veckor senare blev de kallade till ett möte på Görings lantställe Carinhall nordöst om Berlin. Göring blev allt mer intresserad ju mer Reimar berättade om sina ritningar – särskilt när han insåg att Reimars deltaplan var det enda av alla inskickade förslag som i stort sett uppfyllde kriterierna. När mötet var slut reste sig Göring och utbrast: »Gör det! Bygg det här planet, och låt mig se det flyga!»
Med Görings stöd gick Ho 229 från att vara ett bakgårdsprojekt till ett högprioriterat mirakelvapen som skulle rädda segern i kriget.
Ho 229 skulle byggas på flygplansfabriken Gothaer Waggonfabrik, men bristen på resurser i ett Tyskland som var hårt trängt på alla fronter medförde att flygplanet måste tillverkas av billigt material som trä. Detta, menade Reimar senare, var ett led i att ge Ho 229 stealth-egenskaper – eftersom trä är närmast osynligt för radar. Men motorerna och andra delar var av metall, vilket reflekterar radarvågor trots trähölje, såvida det inte är täckt av radarabsorerande färg.
Optimerade konstruktionen
En sådan målarfärg hävdade Reimar också att han hade utvecklat, med koldamm som absorberade radarvågor. Enligt en av brödernas medarbetare från denna tid, Karl Nickel, valde man koldamm som en beståndsdel i spackel för att täcka flyget enbart för att det var billigt och möjligt att få tag på i stora mängder vid tillfället. Dessutom finns inga goda belägg för att koldamm har radarabsorberande egenskaper, vilket får det hela att verka som ett försök att förbättra historien från Reimars sida.
Medan amerikanerna våren 1945 gick över Rhen och brittiskt flyg bombade tyska städer arbetade Reimar dock dag och natt. Genom beräkningar och testflygningar kom han fram till att jetmotorerna borde sitta ovanpå vingen för att få optimal effekt. Han fick även anpassa skevroder, bromsar och vingklaffar till de kraftfulla motorerna som annars riskerade att orsaka en »dutch roll» i det lätta planet – en rörelse där planet kränger okontrollerbart från sida till sida.
Göring krävde att superplanet skulle bli klart inom sex månader, men på grund av problem med motorerna, som var tolv centimeter för långa för det utrymme de hade tilldelats, förlorade projektet dyrbar tid.