Alfredo Astiz dömd till livstid

Dagmar Hagelins förmodade mördare har dömts för tortyr och mord under militärjuntans tid i Argentina. De rättsprocesser som inleddes i Argentina 20

27 oktober 2011

Alfredo Astiz dömd till livstid

Hämtad ur Nyhetsfronten — 27 oktober 2011 10:22 | Inga kommentarer

 

Dagmar Hagelins förmodade mördare har dömts för tortyr och mord under militärjuntans tid i Argentina.

Dagmar Hagelin 1976, året innan hon fördes bort av argentinska säkerhetsstyrkor i Buenos Aires.

De rättsprocesser som inleddes i Argentina 2003, då landets amnestilagar mot militärdiktaturens bödlar upphävdes, ledde igår till att en av militärjuntans mest ökända våldsmän dömdes till livstids fängelse. 59-årige före detta marinofficeren Alfredo Astiz, som kallas el Ángel Rubio de la Muerte (dödens blonda ängel), har tidigare dömts till livstids fängelse i sin frånvaro i både Frankrike och Italien.
Först i slutet av 2009 inleddes en rättegång mot honom i Argentina, med fokus på de brott som begicks i ökända tortyrcentret ESMA, Marinens mekaniska skola, där Alfredo Astiz tjänstgjorde under flera år. Hit fördes tusentals fångar mellan 1976 och 1983, torterades och dödades. Bland dem var den 17-åriga svenskan Dagmar Hagelin.

Ytterligare elva före detta militärer och poliser dömdes samtidigt som Astiz till livstidsstraff för brott mot mänskligheten. Fyra fick mellan 18 och 25 år och två gick helt fria.

 
 
 

Kanske är du intresserad av...

Läs också