Japans premiärminister vill hitta soldater på Iwo Jima

Under ett besök på ön Iwo Jima lovade Japans premiärminister Naoto Kan att hitta de mer än 12 000 försvunna japanska soldater på Iwo Jima.

Mellan 19 februari och 26 mars 1945 utkämpades blodiga strider mellan amerikanska och japanska styrkor på den lilla vulkanön Iwo Jima. Drygt 7000 amerikanska soldater stupade under slaget. Av de cirka 22 000 japanska soldaternaöverlevde bara några hundratal.

Händelserna på Iwo Jima under andra världskriget har länge varit ett tabubelagt ämne i Japan. Premiärminister Naoto Kans besök på Iwo Jima är en del av ett nytt projekt, vars mål är att ge det japanska folket en riktig avslutning. Projektet, som inleddes i somras, tog ett stort steg framåt när japanska eftersökningsgrupper i oktober hittade två massgravar med 2000 japanska soldater på ön.

Under besöket på Iwo Jima lovade Naoto Kan att hitta alla de japanska soldater som fortfarande ligger begravda på ön och konstaterade att slaget om Iwo Jima inte är över förrän samtliga soldater är återfunna.

Hämtad ur Nyhetsfronten

Läs också:
Andra världskriget

Den amerikanska marinkåren utkämpade i februari 1945 oerhört blodiga strider på en liten japansk vulkanö – Iwo Jima.

Andra världskriget

Så sent som 30 år efter andra världskrigets slut hittades japanska soldater som vägrade ge upp. Här är sju platser där de höll ut långt efter kejsaren kapitulerat.

Andra världskriget

Slaget om Peleliu var den kanske svåraste strid som amerikanerna utkämpade under andra världskriget. Segern kostade USA nästan 10 000 man i förluster. Inte en enda japan överlevde.