Japans premiärminister vill hitta soldater på Iwo Jima

Hämtad ur Nyhetsfronten — 16 december 2010 11:37 | Inga kommentarer

Under ett besök på ön Iwo Jima lovade Japans premiärminister Naoto Kan att hitta de mer än 12 000 försvunna japanska soldater på Iwo Jima.

Amerikanska marinsoldater på en av Iwo Jimas stränder.

Mellan 19 februari och 26 mars 1945 utkämpades blodiga strider mellan amerikanska och japanska styrkor på den lilla vulkanön Iwo Jima (i dag Ioto). Drygt 7000 amerikanska soldater stupade under slaget. Av de cirka 22 000 japanska soldaterna överlevde bara några hundratal.

Händelserna på Iwo Jima under andra världskriget har länge varit ett tabubelagt ämne i Japan. Premiärminister Naoto Kans besök på Iwo Jima är en del av ett nytt projekt, vars mål är att ge det japanska folket en riktig avslutning. Projektet, som inleddes i somras, tog ett stort steg framåt när japanska eftersökningsgrupper i oktober hittade två massgravar med 2000 japanska soldater på ön.

Under besöket på Iwo Jima lovade Naoto Kan att hitta alla de japanska soldater som fortfarande ligger begravda på ön och konstaterade att slaget om Iwo Jima inte är över förrän samtliga soldater är återfunna.